Pokrenite svoj blog za nekoliko minuta s najboljim alatom za bloganje.

Besplatna web-mjesta za bloganje jako su napredovala u posljednjih nekoliko godina, a sada je lakše nego ikad stvoriti blog profesionalnog izgleda kako biste podijelili svoj hobi s ljudima istomišljenika, izrazili svoje mišljenje i uspostavili prisutnost na mreži.

Ove besplatne platforme za bloganje namijenjene su blogerima hobistima – blogovi se stvaraju i njima se upravlja na mreži te se nalaze na vlastitim poslužiteljima platforme za bloganje. Ako želite stvoriti blog koji sami hostirate, verzija za preuzimanje WordPressa odlična je opcija, s punom fleksibilnošću, podrškom za dodatke trećih strana i onoliko prostora za pohranu koliko dopušta vaš plan hostinga.

Naš savjet bi bio da se držite podalje od besplatnih platformi za bloganje ako možete, jer to nije uvijek dobra opcija za većinu. Međutim, ako i dalje želite nastaviti, napravili smo popis najboljih platformi za bloganje.

Najbolje platforme za bloganje

Wix

Nabavite snažnu funkciju bloganja i više za početak

Wix ima niz plaćenih planova pretplate kao i besplatnu ponudu, iako je najbolje unaprijed napomenuti da to ima neka ograničenja. S besplatnim planom vaša web stranica bit će označena kao Vix i bit ćete ograničeni na 500 MB prijenosa podataka mjesečno, tako da nije za web stranice s velikim prometom. Također dobivate samo 500 MB prostora za pohranu, pa imajte to na umu.

Osim ovih ograničenja, slobodni ste kreirati blog s neograničenim brojem stranica, a ono po čemu se Vix zaista ističe je njegova snažna funkcionalnost bloganja. Uređivač je možda jednostavan, ali imate pristup svemu što vam je potrebno – od galerija slika do videa i glazbe – a postoji i mnogo načina da prilagodite objavu.

Također postoji mnogo fleksibilnosti u načinu na koji možete planirati postove i zgodnih detalja poput mogućnosti postavljanja stvari tako da se postovi automatski šalju na Facebook kada se objave. Na primjer, postoji funkcija tzv Vix rezervacije što klijentima omogućuje zakazivanje termina i predavanja izravno na vašoj web stranici.

A ono što Vix čini doista uvjerljivim je to što povrh toga, osim podrške za blog, dobivate i ostatak onoga što ovaj alat za izradu web stranica može ponuditi. To uključuje korištenje Vixovog ADI-ja (Dizajn umjetne inteligencije) editor, koji će tražiti neke osnovne informacije o vrsti stranice koju želite izraditi i značajkama koje želite, te će vam brzo proizvesti nešto u tom smislu. To je, naravno, impresivna značajka za početnike.

Tu je i hvale vrijedna raznolika podrška za različite vrste medija i kvalitetna korisnička podrška (da, čak i na besplatnom planu). Pri ruci je i Wix Turbo funkcija koja značajno povećava brzinu i performanse same web stranice ili bloga.

Kad uzmete u obzir što dobivate, ograničenja propusnosti i podataka ne čine se baš ohrabrujućim zbog ograničenja prostora koja imate, ali uvijek možete nadograditi kasnije ako ih se dugoročno želite riješiti.

WordPress

Napredne značajke, dodaci i velikodušan prostor za pohranu.

wordpress bloganje

Snažan i vrlo prilagodljiv, WordPress je izvrsna platforma za blogove svih veličina i blogere svih razina iskustva.

Stvaranje vašeg prvog bloga vrlo je jednostavno, uz pomoć jednostavnog čarobnjaka koji vas vodi kroz proces odabira imena i prikladne teme. Možete odmah početi pisati postove, ali prava zabava leži u naprednijem uređivaču koji vam omogućuje prilagođavanje gotovo svakog aspekta izgleda vašeg bloga.

Za razliku od nekih web stranica za bloganje, WordPress se ne povlači i ispušta i morat ćete se upoznati s njegovim sustavom izbornika. Međutim, vrijedno je truda i omogućuje vam stvaranje nečeg doista osobnog. Uređivač također omogućuje stvaranje statičnih stranica – poput biografije pisca, na primjer.

Sučelje nakon pisanja slično je običnom procesoru teksta za stolna računala (iako su neke opcije prikazane na alatnoj traci na vrhu, dok su druge u bočnom izborniku, što u početku može biti malo zbunjujuće). Opet, vrijeme provedeno u upoznavanju sučelja nagrađeno je naprednim značajkama kao što su prilagodljivi gumbi za dijeljenje na društvenim mrežama, geooznačavanje i mogućnost odabira prilagođenog stila za pojedinačne objave.

Ponekad biste možda željeli izraditi galeriju fotografija, na primjer, a ponekad bi stil koji je više fokusiran na tekst bio prikladniji. Također možete pregledavati i uređivati ​​HTML izvor.

Kako vaš blog raste, WordPress vam omogućuje praćenje njegove statistike, uključujući prikaze stranica, posjetitelje, sviđanja i komentare tijekom vremena. Također možete vidjeti kako čitatelji dolaze na vašu stranicu, koji su sadržaj gledali i gdje se nalaze u svijetu, a sve je to vrlo korisno u smislu mogućnosti prilagođavanja vašeg sadržaja u skladu s tim.

Vaša web stranica nalazi se na WordPress poslužiteljima, s adresom u formatu yoursite.wordpress.com. Besplatni korisnici ne dobivaju podršku putem e-pošte ili chata uživo, ali forumi WordPress zajednice vrlo su aktivni i na pitanja se obično odgovara u roku od nekoliko minuta. Osim toga, zaštita privatnosti za domene registrirane na WordPress.com je besplatna.

WordPress prikazuje oglase na besplatnim blogovima, pod uvjetom da možete živjeti s tim, to je vrhunsko rješenje za besplatnu stranicu za bloganje.

Bloger

Ima značajke prilagođene mobilnim uređajima i integraciju Google aplikacije

bloggerov blog

Blogger je još jedna sjajna platforma za bloganje. Nije toliko moćan kao WordPress, ali je s druge strane pristupačniji novim korisnicima, što i ne čudi kada se sazna da je u vlasništvu Googlea.

Blogger nudi veliki izbor predložaka, od kojih svi uključuju mobilne verzije optimizirane za manje zaslone – vrlo razuman dodatak s obzirom na to da toliko ljudi ovih dana pristupa online sadržaju putem pametnih telefona.

Bloggerov alat za naknadno uređivanje sličan je WordPressu, ali nudi manje opcija. Kao rezultat toga, njegove su alatne trake manje zbunjujuće – kompromis između snage i upotrebljivosti.

Jedna od najboljih značajki Bloggera je njegova integracija s drugim Googleovim aplikacijama i uslugama. Na primjer, koristi vaš Google Drive račun za pohranu slika i drugih datoteka za vaš blog. Google Drive vam daje 15 GB besplatnog prostora, tako da je Blogger dobar izbor ako planirate dijeliti mnogo fotografija visoke rezolucije.

Spam komentari veliki su problem na blogovima, pa vam Bloggerov automatski filtar neželjene pošte može pomoći u očuvanju zdravog razuma. Možete pratiti komentare putem Bloggerove nadzorne ploče, koja vam također omogućuje pregled statistike posjetitelja. Ovdje postoje neke zgodne vizualizacije, uključujući kartu svijeta koja prikazuje globalnu distribuciju vaših čitatelja.

Vaš će blog imati adresu u formatu vasblog.blogger.com i, kao i sve Googleove usluge, sadržavat će oglase. Podrška je dostupna putem korisničkog foruma Blogger, koji je vrlo aktivan, ali ima čudan izgled koji može biti pomalo neugodan.

U svim ostalim aspektima, Blogger je briljantan – ukratko, to je jedno od najboljih besplatnih web-mjesta za bloganje ako cijenite jednostavnost upotrebe umjesto fleksibilnosti, osobito ako ste obožavatelj Google ekosustava.

Squarespace

Širok raspon predložaka blogova

blog squarespace

Squarespace omogućuje blogerima da budu kreativni sa svojim širokim izborom predložaka, potičući sve vrste blogera da izraze sebe, svoju marku ili tvrtku na mreži. U ponudi imaju više od 100 fleksibilnih predložaka koji se u potpunosti prilagođavaju mobilnim uređajima.

Sa Squarespaceom možete stvoriti vlastiti blog sa skupom predložaka, ili ako već imate Squarespace web mjesto, možete jednostavno dodati stranicu bloga.

Tu je i fleksibilnost objavljivanja na vašem blogu mjesečno, tjedno ili dnevno, s lakoćom jer Squarespace nudi značajku zakazivanja za odabir vremena i datuma kada želite da se vaš sadržaj objavi. Također možete dodati druge suradnike na svoj blog kako bi suradnici mogli dodavati vlastite postove.

Ako naiđete na bilo kakve probleme tijekom izrade svoje web stranice za bloganje na Squarespaceu, imat ćete pristup personaliziranoj podršci Squarespace tima za korisničku podršku putem e-pošte ili chata uživo—radeći s dizajnerima i inženjerima u uredima Squarespacea u New Yorku, Dublinu i Portlandu.

Za početak, od vas će se tražiti da odgovorite na nekoliko pitanja o vrsti bloga koji ćete stvarati kako bi Squarespace mogao isporučiti prave proizvode za vas.

Weebly

Povucite i ispustite do bloga pametnog izgleda

weebly bloganje

Weebly ima modularni pristup izradi bloga, s uređivačem za povlačenje i ispuštanje koji vam omogućuje da odaberete koje elemente želite dodati na svoju web stranicu.

Odaberite osnovni predložak, a zatim postavite različite vrste sadržaja na stranicu, uključujući veze na društvene mreže, tekst, slike, karte i isječke koda. To je osvježavajuće jednostavan način za stvaranje bloga koji djeluje jedinstveno, ali ne zahtijeva nikakvo petljanje po izborniku.

Međutim, vrijedi napomenuti da se određeni blokovi sadržaja mogu postaviti samo u određena područja, to nije potpuno besplatno za sve. Ovo ima smisla – prisiljavanje da se pridržavate granica odabranog predloška sprječava da stranica izgleda neuredno – ali moglo bi vam se činiti da to ograničava.

Postovi na blogu stvaraju se na isti način: povucite okvire teksta, okvire slika, gumbe i prijelome stranica na svoje mjesto, a zatim kliknite da biste ih uredili. Jedna posebno zgodna značajka je “tajna radna poveznica”, koja vam omogućuje da pregledate neobjavljenu objavu i čak je podijelite s drugima putem e-pošte prije nego što je objavite.

Weebly ima neke druge zanimljive trikove u rukavu, uključujući područje lijepljenja koda za Google Analytics praćenje.

Za učitavanje sadržaja imate samo 500 MB. Weebly postavlja oglas u podnožje vaše stranice, ali ne zaklanja vaš sadržaj.

eportal.rs

Preporučujemo:

Možda vas zanima

Drugi upravo čitaju