back to top

Lozinka za društvene mreže – Kako odabrati sigurnu lozinku?

Računala su danas neizostavan dio ljudskog života. Razvoj tehnologije dao nam je mogućnost komunikacije s ljudima, mogućnosti informiranja, učenja i zabave.

Stvorene su društvene mreže i tu se čovjekov život na neki način preusmjerio, čak i onaj dio koji bi trebao biti privatan.

Pomoću njih ostvarujemo privatne i poslovne kontakte s ljudima na drugom kraju svijeta. Pristup internetu u ovom trenutku znači pristup svijetu, a lozinka za društvene mreže štiti vašu privatnost u tom svijetu.

Napretkom u svijetu tehnologije došli smo do faze da nije potrebno ići u poštu, u banku, jer račune možemo plaćati s računala.

Također, možemo kupovati i prodavati online. Dakle, da bismo izvršili određenu novčanu transakciju, naše računalo mora imati pristup našem bankovnom računu.

Primijetit ćete da nas, kada idemo u banku, zanima samo ono po što smo došli. Bitna nam je uplata našeg novca ili određena uplata, ali nije bitno je li novac tu i koliko je siguran.

Na računalu koje koristite također ste odgovorni za sigurnost svih računa koje koristite, bilo da se radi o društvenim mrežama, vašim računima e-pošte ili PayPalu.

Lozinka za društvene mreže – Kako odabrati sigurnu lozinku?

Lozinka za društvene mreže

Što će itko pronaći na mom Instagram ili Facebook računu kad imam samo poruke i slike koje bacim? Morate razumjeti da je svako označavanje vaših slika pomoću lokacije registrirano negdje u bazi podataka.

Što to znači? To zapravo znači da se svaki vaš korak prati i pamti, koliko god zvučalo strašno, istina je.

Iz tog razloga, kako bismo sačuvali barem mali dio naše privatnosti, razgovarat ćemo na temu zaštite vaših profila, tj. lozinka za društvene mreže.

lozinka za društvene mreže - kako odabrati sigurnu lozinku?
Lozinka za društvene mreže – Kako odabrati sigurnu lozinku?

Lozinka – kako napraviti dobar izbor?

Ako ikada naglas kažete “Zašto bi mi netko hakirao profil, ništa ne skrivam?”, budite svjesni da nikoga nije briga za sadržaj vaše komunikacije.

Kibernetičke kriminalce zanima samo kako mogu koristiti vaš račun za buduće prijevare.

Iz tog je razloga važno zaštitite svoj identitet jer su mogućnosti zloporabe ozbiljnije nego što zapravo mislimo.

Lozinka nije apsolutna zaštita računa, ali je važan korak prema tom cilju. Važno je napomenuti da danas portali zahtijevaju ispunjavanje određenih uvjeta prilikom unosa lozinke.

Postoje portali na kojima je dovoljno ispuniti samo minimalne uvjete, kao što je minimalni broj znakova 8.

Zamislite da vaše ime ima potrebnih 8 slova i to koristite za lozinku. Jako loša ideja.

Osobni podaci, kao što su ime, prezime, datumi, sve što je vezano uz vas i vaše najmilije, nisu dobar izbor.

Dakle, ako se zoveš Aleksandar, neka ti jedino ime u životu bude Aleksandar, a ne lozinka.

Koristite kombinaciju Velike (AZ) i one male (az) slova, brojevima (0-9) i posebni znakovi (., !, ?, @, #, $, %), ovisno o tome što je dopušteno. Na nekim portalima moguće je koristiti određena latinična slova (ć, č, đ, ž, š). Ako postoji ta mogućnost, odnosno mogućnost korištenja ćirilice, iskoristite je.

Određene studije su pokazale da lozinka treba imati minimalnu duljinu od 15 znakova.

Zvuči previše, zar ne? Zapamtite da ako netko pristupi vašem računu, može pristupiti i vašem bankovnom računu.

Sada bi 15 znakova moglo biti malo. Napravite dobru kombinaciju i pritom provjerite je li vaša lozinka dovoljno složena da je ni računalo ni čovjek ne mogu pogoditi nakon malog broja pokušaja.

Također, bitna je jedinstvenost, tj. kombinacija riječi koja predstavlja određenu frazu nikako nije dobar izbor za lozinku.

lozinka za društvene mreže - kako odabrati sigurnu lozinku?
Lozinka za društvene mreže – Kako odabrati sigurnu lozinku?

Je li univerzalna lozinka dobar izbor?

Danas nije moguće koristiti samo jednu društvenu mrežu. Društvene mreže koje koristite zahtijevaju korisničko ime i lozinku.

Postoje korisnici koji imaju samo jednu lozinku za prijavu na sve društvene mreže. Ako lozinka odgovara lozinci adrese e-pošte, nailazimo na problem.

Vaš profil na određenoj mreži postaje meta hakerskog napada i u tome uspijeva. Ovo otvara mogućnost isprobavanja iste lozinke na svim vašim profilima.

Univerzalna lozinka, koju ćete naravno koristiti na svim svojim profilima nije dobar izbor.

Dakle, koristite više različitih lozinki. Otvara se novo pitanje, kako ih zapamtiti? Stvorite vlastiti sustav za pohranu svojih lozinki.

Naravno, pamćenje lozinki na telefonu jedna je od gorih ideja koje možete smisliti. Vaš telefon ili računalo također mogu biti meta hakerskog napada i tada također sve vaše lozinke više nisu tajna.

Pokušajte ih zapamtiti, to bi mogao biti najbolji savjet i nemojte o tome ni s kim razgovarati.

I ne, to ne znači da ne vjerujete svom partneru, svojoj djeci ili bilo kome bliskom, već da brinete o svojoj privatnosti i sigurnosti na internetu.

Sustav zapravo može izgledati kao univerzalna lozinka s promjenom određenih znakova. Primjer:

Lozinka 1: TeLe#19f0n!

Lozinka 2: TeLe28 dolarafokon.

Promijenili ste određene znakove, a lozinka je i dalje vrlo slična i na neki način laka za pamćenje. Savjeti koje možete pronaći ako malo istražite internet su da npr. pismo A možete zamijeniti brojem 4.

Također, pismo ja možete zamijeniti brojem 1slovo OKO možete zamijeniti brojem 0, kao što je učinjeno u primjeru. Naravno, ako ste dobri u pamćenju znakova, radite različite kombinacije velikih i malih slova u ovom vašem sustavu.

Može li lozinka ostati tajna?

Lozinka je ključ vaše privatnosti, ali i vaše sigurnosti na internetu. Kako biste sačuvali privatnost i sigurnost, nemojte otkrivati ​​svoju lozinku drugim osobama, čak ni ako su vam bliske.

Posebno pazite da svoju lozinku ne kažete nepoznatoj osobi. Zašto bi itko to učinio? Jednostavno, u svijetu kibernetičkog kriminala postoje sustavi za krađu podataka.

Jedan od najlakših načina da saznate nečiju lozinku je jednostavno pitati tu osobu. U sklopu ankete, ili u sklopu nekog istraživanja, ljudi su često dijelili svoju lozinku s nepoznatim osobama.

Nitko vas nikada neće pitati za lozinku računa, kao što nitko nigdje ne traži PIN za vaš bankovni račun.

Ako se netko predstavi kao zaposlenik korisničke službe i zatraži vašu lozinku, prijevara je. Administratori mogu pristupiti vašem računu bez vaše lozinke koristeći kompjutorsko računalo!

Savjet je da lozinke ne držite na papirićima u blizini računala jer ih netko može pronaći.

Naravno, podsjećam vas, lozinke se ne smiju spremati ni na računalo ni na telefon.

Osim hakerskih napada, telefon može biti i meta lopova, pa osim brige o telefonu u tom trenutku treba misliti i na spremljene lozinke.

Na internetu je moguće pronaći generatore lozinki. Generator lozinki nasumično generira lozinke za korisnike koji odaberu ovu opciju.

Dakle, generator lozinki mora imati određenu bazu podataka, u koju pohranjuje lozinke, na temelju koje će izbacivati ​​nasumične lozinke.

Dakle, netko je sve lozinke već unio u tu bazu i zna ih, što znači da će netko znati i lozinku koju ste dobili ako je odlučite koristiti. To je isto kao da s nekim podijelite svoju tajnu.

Zapamtiti:

  1. Stvorite vlastiti sustav lozinki. Slijedite pravila koja uspostavite u sustavu. Poštujte svoj sustav i lakše ćete smisliti i zapamtiti svoje lozinke.
  2. Zadržite svoje lozinke za sebe. Nitko vas nikada neće pitati za lozinku, osim ako nije prijevara.

Savjet za roditelje je da, naravno znaju lozinke vaše djece za sigurnost djece na internetu!

Preporučujemo da pročitate:

Objavi oglas za posao

Možda vas zanima

Drugi upravo čitaju