back to top

Morate znati kako odabrati mobilni telefon kada odlučite da kupite novi telefon. Prvo odaberite operativni sistem, a zatim odredite prednost svojih karakteristika i cijene kako biste pronašli pravi model.

Naučite kako donijeti ispravnu odluku prilikom kupovine pametnog telefona.

Evo kako odabrati mobilni telefon

Naučite neke osnovne razlike između operativnih sistema

iPhone je poznat po lakoći upotrebe, sigurnosti i čistoj integraciji s drugim Apple proizvodima. Android je povezan sa njegovom integracijom Googleovih usluga kao što je Gmail, njegovom sposobnošću da se prilagodi i obično je jeftiniji.

Kako odabrati mobilni telefon?

Odredite svoj cjenovni prag

iOS telefoni (iPhone) obično su skuplji od Android uređaja. Među proizvođačima telefona Apple i Samsung su obično najskuplji, dok HTC, LG i Motorola imaju tendenciju da proizvode opcije s nižim troškovima.

Telefoni se subvencioniraju kada se kupuju zajedno sa ugovorom s telefonskim operaterom ili ponekad čak i „besplatno“ nakon potpisivanja. Obično vas se obaveže na dvogodišnji ugovor korištenja mreže i uključuje „kazne“ za rano otkazivanje.

Neki operateri naplaćuju i mjesečno „naknadu za uređaj“ kako bi nadoknadili mali ili nikakav prethodni trošak na vašem pametnom telefonu.

Razmotrite uređaje i softver koji već imate

Ako već posjedujete tablet ili računar, iskusit ćete najbolju razinu integracije s njegovim uslugama i softverom tako što ćete uzeti telefon s odgovarajućom podrškom za razvojne programe (na primjer, Apple računari i iPad često su kompatibilni s iPhone aplikacijama).

Ipak imajte na umu da se bilo koji telefon može povezati i funkcionirati s gotovo bilo kojim računarskim operativnim sistemom.

Ako ste MS Office ili Google korisnik, imat ćete najbolju integraciju i podršku koristeći Android telefon (iako imajte na umu da i Microsoft i Google proizvode svoje najpopularnije aplikacije i za konkurentski operativni sistem).

Razmislite koje aplikacije želite koristiti

Mnoge popularne aplikacije (npr. Google Maps, MS Office i Apple Music) nude se u svim operativnim sistemima, no postoje i neke aplikacije (npr. IMessage, Facetime i Google Now) koje su ekskluzivne za njihovu platformu.

Provjerite kako biste bili sigurni da li su aplikacije koje želite dostupne (Apple, Google Play).

Odaberite operativni sistem

Za većinu ljudi, odlučujući faktor će biti lična preferencija. Oni koji traže siguran sistem skloni radije će izabrati iPhone, dok će oni koji traže više prilagođenih opcija i niži trošak općenito više voljeti Android telefone.

Odaberite veličinu ekrana

kako odabrati mobilni telefon?
Kako odabrati mobilni telefon?

Veličina ekrana mjeri se dijagonalno od ugla do ugla. Konačno, veličina ekrana je pitanje preferencije.

Telefoni manjeg ekrana mogu vam bolje stati u džepu i često su jeftiniji. Veći prikazi mogu biti poželjniji ako planirate gledati puno video zapisa.

iPhone nudi seriju „SE“ za kompaktne telefone i „Plus“ seriju za izuzetno veliki ekran.

Android telefoni dolaze u širokom rasponu veličina: postoje manji proračunski modeli kao što su Moto G ili Galaxy S Mini, modeli s višim razredom poput Galaxy S ili HTC One serije, te predimenzionirani modeli poput Galaxy Note ili Nexus 6P.

Odlučite koliko nov želite da bude vaš model telefona

Noviji telefoni su obično brži i snažniji od svojih starijih verzija, ali su i skuplji. Konkretno, telefoni starijih modela trebaće više vremena za pokretanje modernih aplikacija.

Bez obzira na vaš izbor, shvatite da se tehnologija kreće vrlo brzo i da će se noviji modeli telefona i dalje pojavljivati. Na kraju će se svaki pametni telefon činiti starim ili zastarelim.

Provjerite memoriju

Prostor za pohranu (obično naveden u gigabajtima) mjeri koliko datoteka (fotografija, video zapisa, aplikacija) može pohraniti u bilo kojem trenutku.

Prostor za pohranu snažno utječe na cijenu pametnog telefona, stoga razmislite koliko ćete vjerojatno trebati prije nego odaberete telefon.

Neki Android telefoni (ali ne svi) podržavaju proširivanje pohrane kupnjom microSD kartice. iPhonei ne podržavaju širenje prostora nakon kupovine.

Razmislite o kvaliteti kamere

kako odabrati mobilni telefon?
Kako odabrati mobilni telefon?

Iako su pametni telefoni poznati po snimanju visokokvalitetnih fotografija, stvarni kvalitet slike prilično će se razlikovati između marki i modela.

Najbolji način za mjerenje kvalitete kamere je traženje uzorka slika na mreži snimljenih tim modelom pametnog telefona ili demonstracija samog fotoaparata.

Većina modernih pametnih telefona dolazi s prednjim i stražnjim kamerama, a podržat će dodatke drugih proizvođača.

iPhonei su poznati po svom kvalitetnom hardveru / softveru za kameru.

Razmislite o trajanju baterije

Kvalitet baterije neprestano se poboljšava, tako da noviji telefoni imaju duže trajanje baterije, no vaše navike korištenja su ono što diktiraju koliko dugo traje baterija.

Razgovor telefonom, igranje i upotreba telefona izvan dometa wifi-ja brže će isprazniti bateriju.

Prosječni vijek trajanja baterije pametnog telefona može biti u rasponu od 8-18 sati.

Većina vodećih Android modela ne podržava zamjenljive baterije. iPhoni ne podržavaju zamjenske baterije ni na jednom modelu.

Objavi oglas za posao

Možda vas zanima

Drugi upravo čitaju