back to top

Sjajan logotip je više od slike i riječi, a dobar logo govori o vašoj kompaniji – ko ste, šta radite i za šta se zalažete.

Kako dizajnirati logo koji je kvalitetan i koji će najbolje predstaviti vaše poslovanje? Važno da odvojite vrijeme da to učinite kako treba. Srećom, to ne morate učiniti sami.

Koraci u nastavku provest će vas kroz proces dizajniranja logotipa koji će vas uspješno brendirati na tržištu. Evo kako dizajnirati logo.

Razvoj ideja

Odredite primarnu funkciju vašeg logotipa. Logo predstavlja vaš brend kroz upotrebu oblika, fontova, boja i slika.

Ako vam je jasno zašto vam je potreban logotip to vas može voditi do dizajna.

Poboljšajte prepoznavanje. Da li je vaša firma nova ili se natječe sa puno drugih igrača? Snažan logotip može pomoći klijentima da lakše prepoznaju vašu marku.

Stvorite lako pamtljiv logo. Dobar logo lakše se zapamti nego imena, proizvodi i usluge. Vremenom, kupac će povezati vaš logo sa vašom kompanijom.

Stvorite povjerenje. Dio dovođenja i zadržavanja klijenata zasnovan je na njihovoj spremnosti da vam vjeruju.

Čvrst logotip koji prenosi vašu iskrenost i integritet može pomoći klijentima da vam vjeruju.

Kako dizajnirati logo? Najbolji savjeti

Razmislite o svom ciljnom tržištu. Važno je znati ko je vaš klijent, a zatim prilagodite izgled vašeg logotipa kako biste se dopali onima koji će koristiti vaše usluge.

Odlučite hoćete li uključiti ime vaše kompanije u logo. Naravno, želite staviti i ime kompanije u logo, ali to nije uvijek dobra ideja.

Uključite ime ako je prepoznatljivo ili imate ograničena sredstva za marketing ili pak želite izgraditi da kupci prepoznaju ime kompanije.

Ne uvrštavajte ime ako je previše općenito, predugo.

Imajte na umu sve različite načine na koje planirate koristiti svoj logotip. Zamislite najmanju veličinu koja vam može biti potrebna; ako naziv kompanije neće biti čitljiv kada je logo veličine favicon-a, možda će biti najbolje da ga izostavite iz dizajna.

Kako dizajnirati logo?

Slijedite kompanijsku shemu boja. Ako je vaša firma već utvrdila upotrebu određenih boja u svojim potpisima, reklamama i drugim materijalima, važno je da se te boje odraze na logotipu.

Dosljedna upotreba boja gradi prijatnost. Želite da kupci mogu mentalno “povezati” vaš logo s kompanijom.

Ako se vaša tvrtka brendirala specifičnim bojama, javnost će razviti podsvjesnu povezanost s tim bojama.

Ako još nemate uspostavljenu shemu boja za svoje poslovanje, napravite neka istraživanja psihologije boja kako biste mogli odabrati odgovarajuće. Na primjer, crvena označava snagu, strast, energiju i samopouzdanje, ali može signalizirati opasnost.

kako dizajnirati logo?

Inspirišite se, ali nemojte kopirati uspješne logotipe. Pogledajte logotipe drugih poslova sličnih vašem. Zapitajte se šta vam se sviđa, a šta se ne sviđa kod njih. Šta funkcioniše, a šta ne.

Uspješan logotip treba biti jednostavan, pamtljiv, bezvremenski i prikladan. Držite ih kao ciljeve dok se igrate sa idejama.

Pojednostavite. Iako je možda primamljivo pokušati prenijeti mnoštvo poruka svojim dizajnom, pokušaj da učinite previše sabotirat će uspjeh vašeg logotipa.

Izbjegavajte previše boja, više fontova i slojevitih slika. Zbunjujući ili zbijeni logotip neće prenijeti jasnu poruku.

Ako je u vašem logotipu previše vizualnih elemenata, kupcu će to biti teško obraditi. Neće znati gdje da pogleda niti šta to znači.

Praktično gledano, jednostavan logotip je lakši i jeftiniji za reprodukciju. Budući da se vaš logotip može pojaviti na raznim stavkama – od memoranduma do raznih reklama – jednostavnost vam može dugoročno uštedjeti novac.

kako dizajnirati logo?
Kako dizajnirati logo?

Ispitivanje dizajna

Kreirajte više dizajna. U ranoj fazi možda imate nekoliko ideja koje želite izraziti u svom dizajnu logotipa. Stavite ih sve na papir tako da vidite šta djeluje, a šta ne.

Čak i dizajn koji je loš može potaknuti ideju ili ponuditi jedan element koji želite zadržati u sljedećoj verziji svog dizajna.

Nacrtajte grubu skicu dizajna. Bolje je staviti sve na papir u početnim fazama vašeg dizajna logotipa. Skiciranje je jednostavan i brz način da ideje izvučete iz glave i stavite na papir gdje ih možete lakše procijeniti.

Čuvajte stranice s dizajnom koji vam se nije dopao. Oni mogu pokrenuti neku ideju ili naknadnim ispitivanjem ponuditi nešto vrijedno.

Velike dizajnerske kompanije često će skicirati na desetine stranica s konceptima logotipa prije nego što dotaknu kompjuterski miš. Pogledajte savjet profesionalaca i prvo se usredotočite na svoje skice.

Pokažite dizajn na testnom tržištu. Možda je primamljivo krenuti dalje nakon što mislite da ste dobili konačno rješenje, ali važno je dobiti povratnu informaciju.

Dobivajte povratne informacije od ljudi na vašem ciljnom tržištu. Pokažite svoj dizajn(e) ljudima koji odgovaraju profilu vašeg idealnog kupca. Možete im pokazati više dizajna ili jednostavno onaj za koji smatrate da je najbolji.

kako dizajnirati logo?
Kako dizajnirati logo? Apple logotip

Provjerite je li dizajn mjerama prilagodljiv. Razmotrite sve različite načine na koji možete koristiti svoj logotip – u oglasima u novinama, na potpisima, na vašoj web stranici. Vaš logo mora biti prilagodljiv bez obzira da li se reprodukuje u malom ili velikom formatu.

Ako logotip ima previše detalja ili su previše tanke crte, ti se elementi mogu izgubiti ili logotip može izgledati previše neuredno na malim dimenzijama.

Ako je nacrtan logotip koji izgleda dobro samo u veličini vizitkarte, pojavit će se „razvučeno“ kada se reproducira veći.

Programi za grafički dizajn kao što su Adobe Illustrator ili Inkscape omogućit će vam da testirate skalabilnost svog dizajna. Ako u početku radite ručno, pokušajte napraviti kopije svog dizajna u različitim veličinama.

Dovršavanje dizajna

Kreirajte konačni nacrt. Na kraju, vaš logo mora biti digitalizovan. To možete učiniti sami ili unajmiti profesionalca da vam to uradi.

Naučite program grafičkog dizajna. Program koji se najčešće koristi je Adobe Illustrator, ali ne isključite ni Inkscape koji se može besplatno preuzeti sa interneta.

Posjetite web stranice dizajnera da biste vidjeli njihove portfelje. Želite odabrati nekoga tko ima iskustva u radu sa dizajnom logotipa.

Saznajte više o troškovima. Opet, gdje se nalazite u vašem dizajnerskom procesu utjecati će na cijenu ove usluge.

Provjerite mrežne usluge. Postoji mnoštvo internetskih usluga grafičkog dizajna koje vam omogućavaju da platite određenu naknadu i zauzvrat dobijete nekoliko dizajna logotipa.

Nastavite slušati. Nakon završetka vašeg logotipa, važno je ostati otvoren za povratne informacije o dizajnu.

Koristite društvene mreže. Prvo isprobajte svoj logo na svojoj web stranici. Ako reakcije nisu dobre, lakše je i jeftinije revidirati ga nego ponovo štampati reklamne materijale.

Preporučujemo da pročitate:

Objavi oglas za posao

Možda vas zanima

Drugi upravo čitaju