Stare auto gume – 7 načina da iskoristite staru gumu

U jeku zagovaranja ekologije i održivosti, posebno je zanimljiva tema pronalaženje nove namjene za objekte koji su ispunili svoju izvornu funkciju.

Stare auto gume jedan je od najsloženijih predmeta za recikliranje, stoga je ponovno otkrivanje njegove funkcije pravi mali ekološki projekt.

Paljenje guma i slični pokušaji rješavanja ove vrste otpada su nešto što se mora prevladati – odmah.

Umjesto toga, zašto ne biste bili kreativni i iskoristili stare predmete – dali im novu namjenu, a sebi uštedjeli novac i osigurali novu korisnu i praktičnu stvar.

Stare auto gume

Bilo da se radi o komadu starog namještaja, komadu ormara ili staroj gumi – uz samo malo volje i osnovnih alata, možete napraviti nove predmete vrijedne divljenja.

Ovisno o složenosti posla i vašoj spretnosti ovisit će i alat koji će vam biti potreban, no za većinu projekata iz teksta – sasvim će vam biti dovoljan i osnovni ručni alat.

Opremite se dobrim ručnim alatomiskoristite staru gumu koja vam već dugo zauzima prostor u dvorištu i napravite novi, koristan predmet!

Stare auto gume pretvorite u stolić za kavu 

Vjerojatno jedan od najlakših načina za korištenje stare automobilske gume je izrada iste stolić za kavu.

Po želji možete gumu omotati nekim materijalom, ili rogozom, a preko gume staviti drvenu dasku ili staklo – to je to, imate potpuno funkcionalan i lijep stolić.

Ovisno o tome koliko truda želite uložiti, može biti vrlo estetski dotjeran stolić prikladan za dnevni boravak, a može imati i funkciju u dvorištu.

Po želji možete obojiti gumea ako su gume čiste i relativno očuvane, možete ih samo dobro oprati i staviti staklo preko gume – imat ćete vrlo moderan komad namještaja.

stare auto gume
Stare auto gume - 7 načina da iskoristite staru gumu

Stolice – uvijek praktičan komad namještaja

Stolice možete vrlo jednostavno izraditi od automobilskih guma, po sličnom principu kao stolić za kavu.

Osim u ovom slučaju, savjetujemo vam da sredinu gume ispunite starim stvarima, krpama i drugim mekim materijalima.

Nakon toga gumu obložite plišem ili rogozom, ako želite vrlo efektan komad namještaja koji se uklapa u svaki interijer!

Mali bazen – zabava za djecu i korisna pomoć u vrućim ljetnim danima

Mali bazen od automobilske gume je nešto što će obožavati mala djeca, au vrućim ljetnim danima može biti od koristi i odraslima!

Dok uživate u svojoj terasi ili dvorištu, imat ćete savršen hladnjak – mali bazen napunjen vodom! Mali bazen možete napraviti s minimalnim materijalima kod kuće.

Potreban vam je vodootporan materijal koji ćete zalijepiti za dno gume. To može biti i velika plastična vrećica, ali morate paziti na pričvršćivanje vrećice na dno.

Naime, obično ljepilo ovdje nije najbolja opcija zbog kontakta s vodom, ali zato savjetujemo da vanjske rubove gume omotate plastikom ili drugim vodonepropusnim materijalom koji će dodatno ojačati prianjanje materijala na gumu.

stare auto gume
Stare auto gume

Krevet za pse – usrećite svog ljubimca

Krevet za pse je vrlo kreativna ideja, a za izradu vam neće trebati više od 30 minuta!

Obojite gumu u simpatičnu boju po svom izboru i u nju stavite puno materijala ili jastuka – i to je to! Vaš ljubimac će dobiti svoj novi omiljeni kutak!

Ljuljačke – dobro poznati način kako potrošiti staru gumu

Ljuljačke su vjerojatno jedan od najstarijih načina korištenja stara automobilska guma, i stvarno, tako ih je jednostavno napraviti!

Gumu jednostavno čvrsto zavežete uzicom i objesite na drvo ili gredu! Djeca će biti presretna novoj vrsti zabave!

Ako želite, možete se pozabaviti samim izgledom ljuljačke i koristite boju i ljepilo kako biste poboljšali izgled svog vrta.

Okvir ogledala – ako se pitate što učiniti sa starom gumom od bicikla

Automobilske gume uvijek su prva asocijacija na stare gume, ali možda posjedujete staru Bickel gumu, a ona je piratska – Kako se može koristiti?

Okvir ogledala je vrlo kreativna ideja, a sve što vam je potrebno za realizaciju su – ogledalo, stara guma, malo boje i po potrebi ljepilo.

Ogledalo izrezano po dimenzijama gume postaviti ćete u tanku gumu za bicikl, a po želji gumu prethodno obojite.

Uskladite boju novog okvira ogledala sa zidom kupaonice ili druge prostorije – i imat ćete vrlo lijep i originalan komad!

Kante za razvrstavanje otpada – super ako imate više guma za rezervu

Na početku teksta govorili smo o ekologiji kao jednoj od najvažnijih tema suvremenog svijeta – ima smisla s njom i završiti!

Od starih automobilskih guma možete napraviti vrlo zanimljive kante za razvrstavanje otpada.

Za izradu ovih predmeta trebat će vam: žuta, zelena,plava i crvena boja, bijela boja za pisanje slova i – velike vreće za smeće.

Za jednu kantu trebat će vam 3 do 4 automobilske gume obojene u jednu boju i naslagane jedna na drugu. U tako posložene gume stavlja se velika vreća za smeće koja se po potrebi izvlači.

Standardne boje za razvrstavanje otpada su – zelena za papir, crvena za metal, žuta za plastiku i plava za staklo, no po želji možete na svaku bijelom bojom napisati čemu kanta služi!

Nadamo se da su vam se svidjele naše ideje i da ćete ih isprobati prvom prilikom! Sretno!

Preporučujemo da pročitate:

Možda vas zanima

Drugi upravo čitaju