back to top

Kako restaurirati stari nameštaj? Savjeti za početnike

Ako ste ljubitelj retro stila, volite vikendom posjećivati ​​antikvarijate i buvljake, a nikako se ne biste mogli oprostiti od bakinog starog kredenca, imamo dobre vijesti za vas.

Čak ni ne morate! Predstavljamo vam uradi sam vodič koji će vam pomoći kako restaurirati stari nameštaj.

Danas je vintage i starinski namještaj sve popularniji, a postoji bezbroj načina na kojima svom namještaju možete vratiti stari sjaj i ponovno ga učiniti funkcionalnim.

Za to vam neće trebati ni puno majstorstva ni novca.

Prije nego što se odlučite na bilo koji uradi sam zadatak, zapitajte se u kojem stilu želite urediti ili preurediti svoj dom i kako će se komad namještaja koji želite preurediti uklopiti u cjelinu.

Ako ti treba inspiracija možete ga potražiti na našoj stranici ili na stranim stranicama poput Pinteresta.

Kako restaurirati stari nameštaj?

Kako pripremiti namještaj za restauraciju?

Prije početka samog procesa restauracije potrebno je pripremiti sav potreban alat i pomagala. Evo što će vam trebati:

 • bušilica (električna ili akumulatorska bušilica)
 • kliješta
 • čekić
 • vijci
 • odvijač
 • šmirgl papir
 • brusni papiri
 • brusilica
 • klamerica za drvo i tekstil
 • novine ili najlon za zaštitu poda i okoliša
 • škare
 • kist za farbanje
 • boje ili materijala za presvlake
 • zaštitna oprema u obliku rukavica ili naočala, maske

Vrlo je vjerojatno da ćete namještaj trebati brusiti i polirati na samom početku procesa kako biste s njega uklonili prljavštinu i ostatke stare boje prije nego što krenete s bojanjem i daljnjim rasporedom namještaja.

On će vam pomoći u tom poslu kutna brusilica što je općenito praktičan alat za imati u kući.

Može se koristiti i za brušenje i poliranje drva, metala pa čak i pločica. Aku brusilica je praktična za pripremu starog namještaja za restauraciju jer je mobilan i lak za rukovanje.

Naravno, osim obrade drva poliranjem i skidanjem slojeva stare boje, često je potrebno popraviti i neke sitnice na komadu namještaja.

Na primjer, podmažite šarke da ne škripe ili ih možda zamijenite novima. U tom slučaju dobra baterijska bušilica i odvijač bit će vaši najpouzdaniji suradnici.

kako restaurirati stari nameštaj?
Kako restaurirati stari nameštaj?

Kako obojiti namještaj?

Prije nego počnete slikati namještaj, prvo je potrebno nanesite temeljni premaz. Primer je podloga čije se nanošenje ne smije preskočiti ako želite da sloj boje kasnije puno bolje prianja na podlogu.

Osim toga, temeljni premaz je također odgovoran za kasniji viši stupanj otpornosti same boje, posebno ako se namještaj nalazi u blizini mjesta isparavanja vlage.

Obavezno se raspitajte u lakirnici koji se temeljni premaz nanosi na koju vrstu materijala, kao i koji temeljni premazi su kompatibilni s kojim bojama.

Za nanošenje primera možete kupiti spužvasti valjak za veće površine i kist za manje i teško dostupne površine. Možete ga nanijeti istim priborom kao i boju, samo čistim naravno.

Nakon što ste nanijeli primer i on se osušio, slijedi sljedeći korak. 

kist-restauracija-namještaj
Kako restaurirati stari nameštaj?

Za najbolji učinak idealno je nanijeti željenu boju tri puta. Između svakog premazivanja valjkom treba pričekati 6 do 8 sati kako bi se boja dobro upila.

Bitno je ravnomjerno rasporediti boju kistom nježnim pokretima ruke kako bi bilo što manje neravnina.

Nakon što su se tri sloja boje potpuno osušila, slijedi završni korak. U pitanju je lakiranje.

Želite li da Vaš namještaj bude dugovječan, a boja godinama svježa i nedirnuta, potrebno ga je nanovo lakirati i tako zaštititi te učiniti otpornijim na oštećenja i vlagu.

Kako obnoviti namještaj s presvlakama?

Ukoliko ste se odlučili na postupak restauracije stare fotelje, stolice, trosjeda ili dvosjeda, vjerojatno ćete morati zamijeniti tapecirani dio, odnosno platno i ispunu.

Prvi korak je provjeriti je li struktura namještaja netaknuta i zdrava. Možda ćete morati zategnuti neko proljeće ili uvijanje vijci. Možda će biti potrebno ti si dobroti polirati ili boja drveni dio stolice ili kauča.

Nakon što ste sve to napravili, vrijeme je za zanimljiviji dio popravka. Presvlake.

kako restaurirati stari nameštaj?
Kako restaurirati stari nameštaj?

Ako, primjerice, planirate tapecirati cijelu garnituru stolica, pripazite na to da kupite dovoljno materijala za sve.

Najbolje je prije kupnje izmjeriti namještaj i površinu za tapeciranje kako ne biste improvizirali dimenzije i eventualno pogriješili u procjeni.

Još jedna stvar na koju treba obratiti pozornost je kako će se uzorak i stil platna uklopiti s ostatkom vašeg interijera.

Na primjer, na temelju boje tepih koje već imate odlučite hoće li se nova boja blagovaonskih stolaca previše kositi i učiniti da soba izgleda kičasto.

Prema prilikama obnove uvijek treba imati veću sliku u glavi.

Sljedeći korak je uklanjanje starog materijala. Savjetujemo da ga pažljivo izvadite, pazeći da ne oštetite neki dio jer će vam uskoro trebati.

Na temelju njegovih dimenzija možete brzo i jednostavno izmjeriti, obrubiti i izrezati potreban komad novog platna za presvlake.

Važno je na novom sloju ostaviti oko 5 cm viška materijala koji ćete tek kasnije nakon spajanja rezati.

Nakon što ste izrezali platno potrebno je preko namještaja prebaciti novi sloj tkanine, zategnuti i tapecirati onoliko puta koliko je potrebno za kvalitetno pričvršćivanje.

Na kraju samo uklonite višak materijala i uživati u vašem novom komadu namještaja!

Preporuka za još članaka:

Objavi oglas za posao

Možda vas zanima

Drugi upravo čitaju