back to top

Android 13: Poboljšanja koja donosi novi operativni sustav

Karakteristike novog operativnog sustava Android 13

Google je službeno lansirao posljednju stabilnu verziju najpopularnijeg operativnog sustava za Android telefone!

Sredinom kolovoza 2022. godine na tržištu se pojavio Android 13. Kao i svake godine, prvi uređaji na kojima je instaliran ovaj operativni sustav bili su naravno Googleovi Pixel modeli.

Danas veliki broj pametnih telefona poznatih proizvođača već ima ovaj operativni sustav, uključujući brendove Samsung, Nokia, Motorola i OnePlus.

U odnosu na prethodnu verziju, Android 13 nam donosi neke novitete. Možda ih nema toliko koliko su neki očekivali, ali su vrlo zanimljivi.

Naravno, neke stvari poput slanje SMS-a radit ćete na isti način kao i prije, ali ćete dobiti neke nove značajke i postavke koje su važne i na koje biste trebali obratiti pozornost.

Općenito ih možemo podijeliti u tri skupine: poboljšanja privatnosti i sigurnosti, ažuriranja vezana uz funkcionalnost i promjene dizajna.

Ako želite detaljno saznati što je novo u operativnom sustavu Android 13, nastavite čitati.

Ažuriranje privatnosti i sigurnosti

Privatnost i sigurnost uvijek su bili glavni prioriteti kada je Google u pitanju. I ovaj put je tako.

Sa svakim novim izdanjem Androida, tvrtka je naporno radila kako bi operativni sustav učinila sigurnijim, s većom korisničkom kontrolom nad stvarima koje su najvažnije.

Po prvi put u operativnom sustavu Android, privatnost i sigurnost bit će spojeni na jednom mjestu.

Čini se sasvim logičnim. Ovo novo “čvorište” će uključuju nove kartice i prozore koji će vas obavijestiti o svim sigurnosnim rizicima s kojima se korisnici mogu suočiti.

Naravno, i dalje ćete morati brinuti o svojim podacima na neke “staromodne” načine.

Googleova preporuka je da sve važne podatke, poput kontakata ili fotografija, stavite na Google Drive.

Osim što ćete biti sigurni, kasnije ćete to lako učiniti sigurnosno kopiranje i spremanje podataka na telefonuili ih prebacite na novi uređaj.

telefon-google-android
Unsplash.com

Također, umjesto skočnih prozora za “pristup vanjskoj pohrani” aplikacije koje traže pristup vašem uređaju imat će tri vrste dopuštenja – “Čitajte medijske slike”, “Čitajte medijski zvuk” i “Čitajte medijski video”.

Novost je da će u postavkama u kartici “Sigurnost” bojama označavati koji segmenti vašeg telefona zahtijevaju vašu pažnju.

Tako će, primjerice, oni koji su maksimalno sigurni biti označeni zelenom bojom i znakom “ispravno”, dok će žuta i uskličnik označavati segmente na koje treba obratiti pozornost.

Poboljšanja vezana uz funkcionalnost

Što se tiče funkcionalnosti, nekoliko je noviteta. Prije svega, tu je podrška za QR skener.

U prijašnjim verzijama za skeniranje QR kodova morali ste preuzeti ovu korisnu aplikaciju koja bi tada bila trajno na vašem zaslonu.

Sada je to prošlost. Na najnovijem Android 13 OS postoji gumb za brzo pokretanje jednostavnog QR skenera izravno s trake obavijesti, poput one za stvaranje fotografija.

Značajka je jednostavna, ali barem više nećemo morati preuzimati zasebne aplikacije za nju.

Nadalje, posljednja službeno objavljena verzija Androida ima ugrađenu podršku za Bluetooth LE audio.

To je novi standard za prijenos audio datoteka koji smanjuje kašnjenje pri korištenju bežičnih audio uređaja.

Također, redizajniran je prozor u kojem se mijenja ili bira audio izlaz. Promjena je kozmetička kako bi se bolje uklopila u shemu Material You (naziv za Googleov jedinstveni stil dizajna prvi put predstavljen na prethodnom operativnom sustavu Android 12).

telefon-google
Unsplash.com

Također moramo spomenuti Svejezični – ako koristite više jezika za komunikaciju, ovo bi mogla biti vrlo korisna novost za vas. Koristeći ovu uslugu možete postaviti različite jezike na različitim aplikacijama i sve odvojeno od postavki sustava.

To znači da se sustav može postaviti na engleski, a aplikacije na francuski ili srpski.

Druga funkcionalna novost je redizajnirani međuspremnik. Na primjer, kada izrežete ili kopirate određeni tekst u Androidu 13, pojavit će se novi okvir u donjem lijevom kutu.

U njemu ćete moći vidjeti pregled onoga što ste kopirali, ali i kliknuti na olovku i urediti dio teksta.

Zatim odaberite opciju “paste” ili “paste” i dobit ćete novu verziju. Ovo je sitniš, ali može biti vrlo koristan za sve one koji često koriste svoj telefon za uređivanje teksta.

Promjene dizajna

Nadovezujući se na vizualni remont koji je uveden s Androidom 12, njegov nasljednik također ima mnogo poboljšanja kada je u pitanju ovaj dio sučelja.

Android 13 sada ima tematske ikone koje preuzimaju dominantnu boju pozadine koju ste odabrali i primijenite je kao nijansu na svoje ikone.

Jedini problem je što je ova opcija trenutno dostupna samo za Googleove standardne ikone aplikacije, poput Google karata.

Nadamo se da će podrška za aplikacije drugih tvrtki također dobiti ovu mogućnost.

telefonske aplikacije
Unsplash.com

Valja reći da je 12. bilo osam paleta boja koje su se mogle koristiti na pozadini, a s novim OS-om taj se broj sada udvostručio.

Nažalost, ova značajka za sada radi samo na početnom zaslonu.

Još jedna novost je napredne postavke za prikaz obavijesti tijekom rada s telefonom.

Android 13 omogućuje prema zadanim postavkama poruke obavijesti ili obavijest, ali sada ćete biti upitani želite li primati poruke od određene tvrtke ili stranice.

To će rezultirati manjim “neredom” na traci obavijesti, ako ih ne želite, što je svakako dobra opcija.

A dok čitate ovaj tekst, znajte da ga je Google već izbacio, bolje reći radi na novoj verziji Androida 14 operativni sustav za pametne uređaje.

Za sada su pokrenute dvije probne verzije za programere i softverske kuće kako bi mogli početi pripremati nove i ažurirati stare aplikacije.

Verzija 14 trebala bi ugledati svjetlo dana za široku upotrebu krajem kolovoza ili početkom rujna ove godine.

Ono što iz Googlea najavljuju su poboljšanja u domeni performansi, privatnosti i naravno sigurnosti.

Na kraju treba reći da još nisu svi novi pametni telefoni koji koriste Android operativni sustav dobili njegovu najnoviju verziju.

Dakle, kada birate sljedeći uređaj, provjerite podržava li Android 13 ili ne. Poznato je da su neki modeli već instalirani, dok drugi tek trebaju dobiti podršku.

Preporuka za još članaka:

Objavi oglas za posao

Možda vas zanima

Drugi upravo čitaju