back to top

Bijela boja zidova – uvijek praktičan ili već viđen trend?

Mnogi smatraju da je bijela boja zidova zauvijek praktično rješenje pri uređenju interijera.

S njim nema greške kada je u pitanju oplemenjivanje prostora i postizanje vizualnog svjetla.

Osim toga, bijeli zidovi pružaju najveću mogućnost kombiniranja uz apsolutno sve i svakoga.

Različiti dezeni, suveniri i ostali ukrasni predmeti najbolje dolaze do izražaja ako se nametnu kao kontrast bijeloj boji.

Najbolja je pozadina za vaše omiljene slike na zidu, stolariju, cvijeće i savršena pozadina za umjetničke duše koje žele ostaviti osobni pečat u domu.

No, osim višestrukih prednosti, ponekad se čini da je bijela boja zidova već viđen i dosadan trend.

Monotonija, hladan prostor, brzo prljanje zidova – to je najčešći dojam onih koji vole da jarke boje zablistaju u njihovom domu. A koje je vaše mišljenje?

Ako planirate preurediti svoj dom i imate dilemu – bijeli zidovi: da/ne u nastavku teksta otkrivamo sve prednosti i nedostatke, ideje i korisne savjete.

Bijela boja zidova: prednosti i zašto 100% Da

Ako se vodimo činjenicom da je dom mjesto koje mora goditi srcu i duši, tj. za stvaranje pozitivne atmosfere, osjećaja živosti, topline i sigurnosti, dostupni su bijeli zidovi za postizanje takvog učinka.

Što možete promijeniti bijelom bojom na zidovima?

Bijela boja zidova

Osvjetljenje i oplemenjivanje doma

Bijela boja savršeno reflektira svjetlost pa je odlična za prostorije koje inače nemaju dovoljno svjetla.

Osobito je važno da dnevna i spavaća soba budu dobro osvijetljene jer tu provodimo najviše vremena.

Kako bi krajnji rezultat bio zadovoljavajući, najveću ulogu igraju detalji, stoga treba birati efektne, upečatljive boje i uzorke.

Naglasak uvijek može biti na raznobojnim jastucima, tabureima i tepisima koji stvaraju pravi kontrast u dodiru s bijelim zidnim površinama.

Vizualno povećanje površina – ponekad i vrlo mala soba može izgledati veća i udobnija, a s bijelom bojom zidova možete se igrati i eksperimentirati koliko god želite.

Želite li sobu vizualno povećati, pripazite koje tonove i na koji način kombinirate s bijelom.

Uz ovu boju najbolje se, primjerice, kombiniraju bež ili prljavo bijele nijanse, au spavaćim sobama dobrodošla je i boja lavande ili neka od pastelnih nijansi.

Vizualna širina se postiže bojanjem dva zida u bijelo, a dva zida u jednu od navedenih boja, dok će soba izgledati duže ako se bijela boja nalazi samo na stropu, a bež ili neka druga nijansa na ostala četiri zida.

bijela boja zidova
Bijela boja zidova

Dojam besprijekorne higijene

Možete pretpostaviti da su kupaonica i kuhinja dvije glavne prostorije u domu u kojima je higijena imperativ.

I možemo slobodno reći da ništa ne ostavlja dojam da je sve ostakljeno čistoćom kao bijele površine u njima. Kako postići ovaj učinak?

Bijele zidove možete savršeno kombinirati s bijelom tehnikom ili kuhinjskim aparatima, a kako izgled ne bi izgledao kao ljekarna, evo jednostavnog savjeta.

Uvijek pun pogodak i nepogrešiv izbor može biti mramorne pločice za kuhinju koji u prostor unose visoku razinu elegancije i profinjenosti.

Ako je zidna površina bijela, koju god nijansu mramora odabrali, nećete pogriješiti jer je to boja koja vam daje najviše mogućnosti za kombiniranje i eksperimentiranje.

I tu će sitnice biti presudne, pa se fokusirajte na detalje kao što su: police, košare za voće i povrće, ukrasne zdjele, cvijeće…

Isticanje detalja

Bogata dekoracija i razni detalji nigdje nisu toliko važni kao u sobama obojenim u bijelo.

Ova boja ima moć istaknuti apsolutno sve što je u prvom planu – od namještaja svedenih oblika i neutralnih boja, razne stolarije, prirodnih elemenata pa sve do malih suvenira i nevidljivih detalja.

Bijeli zidovi mogu se savršeno uklopiti u sve stilove interijera, a poseban efekt daju minimalističkom, skandinavskom, industrijskom, nautičkom.

U vezi s isticanjem detalja treba voditi računa o bojama i uzorcima tepiha i tepiha, a posebno ih pronaći odgovarajuće zavjesebudući da izravno ostavljaju dojam u odnosu na zidove.

bijela boja zidova
Bijela boja zidova

Nedostaci bojanja zidova u bijelo

Već viđeni, dosadni i suvišni trend? Dojam da ste u ljekarni ili ordinaciji? Imate osjećaj da je prostor hladan i monoton?

Istina, sve to mogu biti nedostaci bojanja zidova u bijelo. Ako se kombinaciji s drugim predmetima i bojama, kao i adekvatnoj dekoraciji ne pridaje dovoljno pažnje, bijele zidne površine su loš izbor.

Međutim, ono zbog čega većina ljudi misli da je bojanje u bijelo loša odluka je to što se zidovi prljaju mnogo brže od ostalih boja.

U domovima s malom djecom i kućnim ljubimcima bijeli zidovi nisu baš dobra ideja jer mrlje nastaju i pri najmanjoj nepažnji.

Također, ova boja nije rješenje u prostorijama u kojima se inače puši ili su skloni pušenju pojaviti se plijesan i vlage.

Preporučujemo da pročitate:

Objavi oglas za posao

Možda vas zanima

Drugi upravo čitaju