back to top

Renoviranje kuhinje! Da li je moguće uz malo novca?

Renoviranje kuhinje uz ograničen budžet je izazov, ali rezultati mogu biti više nego veliki

Sigurno i sami znate da je kuhinja važna prostorija u svakom domu. Domaćice koje većinu vremena provode u kuhinji znaju koliko je važno da sve bude vidljivo i nadohvat ruke. Stoga ne čudi da su oni najčešći inicijatori obnove kuhinje kako bi je osvježili i dali joj novi sjaj. Ako imate financijskih mogućnosti da svoju kuhinju obnovite tako da sve staro zamijenite novim, onda vam savjet vjerojatno nije potreban. Dovoljno je na internetu pronaći ideju za renoviranje kuhinje i potom odabrati onu koja vam najviše odgovara. Problem nastaje kada je budžet ograničen, a želja i potreba za renoviranjem velika. U nastavku teksta donosimo neke ideje koje bi vam mogle biti od koristi.

Osvježite kuhinjske elemente

Ukoliko su Vaši kuhinjski elementi u dobrom stanju, ali ipak želite neku inovaciju u kuhinji, uz malo truda možete ih prelakirati i dobiti potpuno novu kuhinju. Važno je samo slijediti korake kako bi vaši stari kuhinjski elementi dobili potpuno novi izgled. Za početak, najvažnije je dobro izbrusiti namještaj prije nego krenete s bojanjem. Može se dogoditi da naiđete na sugovornike koji mogu tvrditi da brušenje nije potrebno, jer postoje razni premazi. To nikako nije istina. Istina je da u prodaji ima raznih premaza, ali niti jedan ne daje puni učinak. Brušenje je potrebno, ali morate to učiniti pažljivo kako ne biste oštetili osnovni materijal.

Nakon brušenja čarobnom krpom uklonite ostatke prethodne boje. Nemojte koristiti papirnati ubrus jer uvijek postoji mogućnost da dijelovi papira ostanu na izbrušenoj površini.

Sljedeći korak je postavljanje temelja. Za premazivanje podloge najbolje je koristiti spužvasti valjak, a za teže dostupna mjesta koristiti meku četku.

Renoviranje kuhinje bojanjem kuhinjskih elemenata

Kada se podloga osuši, kreće se sa slikanjem. A za boju je najbolje koristiti mali spužvasti valjak. Boju nanesite na cijelu površinu kuhinjskih elemenata u tri sloja. Između svakog nanošenja treba proći 6 do 8 sati kako bi se boja dobro osušila i kako ne bi bilo neravnina.

Nakon što se svaki sloj osuši, svakako izbrusite višak boje. Možete koristiti isti brusni papir kao i za prvo brušenje, ali za svako sljedeće brisanje obavezno koristite čistu krpu.

I što je vrlo važno, ne zaboravite nanijeti zaštitni sloj. Prilikom nanošenja zaštitnog sloja koristite novi spužvasti valjak i vodite računa da zaštitni sloj nanesete tanko kako biste izbjegli neravnine i mjehuriće.

Već nakon 72 sata možete nesmetano koristiti kuhinjske elemente koji će nakon obnove dobiti potpuno drugačiji izgled.

Promijenite držače na kuhinjskim elementima

Ukoliko su vam ručke na kuhinjskim elementima dotrajale, najbolje ih je zamijeniti. Zanimljive ručke raznih oblika i veličina možete pronaći u svakoj bolje opremljenoj trgovini. I sami ćete se iznenaditi kada novu boju kuhinjskih elemenata kombinirate s potpuno drugačijim ručkama od dosadašnjih.

Što je sa zidovima i podom u kuhinji?

Kako bi vaša stara kuhinja dobila potpuno novi izgled, vrlo je važno promijeniti kuhinjske pločice. Dodatno će oplemeniti cijelu kuhinju, pa uz nove pločice i stari kuhinjski elementi bez renoviranja mogu izgledati potpuno drugačije. Iskoristite prednosti interneta i proširite svoje horizonte i mogućnosti izbora.

Ukoliko obnova kuhinje uključuje i promjenu podnih obloga, tu morate biti posebno oprezni. S obzirom na to da je kuhinja visokofrekventna prostorija u kojoj ćete tijekom pripreme često nešto proliti, važno je da su podne obloge lake za održavanje. Najbolje bi bilo odabrati podne pločice, vinil ili drveni laminat. Osim estetskog dijela, funkcionalnost i trajnost podnih obloga neka vam budu na prvom mjestu.

renoviranje kuhinje! da li je moguće uz malo novca?

Više vrsta rasvjete daju kuhinji drugačiji izgled

U renoviranje kuhinje možete uključiti i dodatnu rasvjetu. To je vrlo mala investicija, ali je izuzetno učinkovita. Ako ste do sada koristili samo jednu vrstu rasvjete, vrijeme je da u kuhinju dodate dodatno osvjetljenje. Naš prijedlog su LED trake koje možete postaviti uz sam rub kuhinjskih elemenata. Nekoliko vrsta rasvjete u kuhinji vrlo je praktično i prostoriji daje sofisticiran izgled.

Prebojajte zidove i strop

Promijenite li boju zidova i osvježite strop, vaša će kuhinja imati svjež i potpuno novi izgled. Svaka promjena boje će vam goditi i djelovati osvježavajuće, samo je bitno da pripazite da boju zidova uskladite s pločicama i kuhinjskim elementima. Koliko god bili maštoviti, vodite računa o tome koje su boje najprikladnije za kuhinju i naravno koje će se lijepo uklopiti u ostatak interijera.

Dekor je također važan

Ako ste već odlučili obnoviti svoju kuhinju, možete joj dati novi izgled dodavanjem zelenila i svježeg začinskog bilja. Ne samo da će izgledati lijepo i dekorativno, već ćete začinsko bilje uvijek imati pri ruci, što je želja gotovo svake domaćice. Imate li zdjelice u kojima držite sitnice, svakako ih zamijenite ukrasnim kutijama. Svi imamo naviku stavljati razne sitnice u tu posudu namijenjenu za voće, a izgleda neuredno. Kako biste to izbjegli, nabavite ukrasnu kutiju koja je zatvorena. Ne samo da će lijepo izgledati na vašoj polici, već ćete u nju moći spremati sitnice.

Pobrinite se za raspored namještaja u kuhinji

Pripazite da vam svi elementi budu poredani kako biste dobili više prostora i lakše se kretali kroz kuhinju. Svaka domaćica zna koliko je to važno, jer je velika ušteda vremena. Najbolje bi bilo da prostor dopušta da hladnjak, štednjak i perilica suđa budu poredani. Ako spadate u kategoriju onih koji magnete stavljaju na vrata hladnjaka, onda sigurno znate koliko čak i promjena rasporeda magneta može pridonijeti vizualnom efektu.

Ovo su samo neke od ideja ako staroj kuhinji za malo novca želite dati novi sjaj. Puno toga ovisi o vašoj mašti i kreativnosti. Uostalom, prije nego što se upustite u takav pothvat, dodatne ideje možete potražiti u časopisima ili na internetu. Važno je da vam renoviranje kuhinje bude zadovoljstvo, a ne opterećenje.

kakolako.info

Pogledajte i ovo:

Objavi oglas za posao

Možda vas zanima

Drugi upravo čitaju