back to top

Savjeti kako uštedjeti novac na namirnicama 

U periodu velike inflacije svjesni smo da će porast cijena još trajati.

Zbog toga mnogi traže načine kako uštedjeti na svakodnevnim troškovima pa čak i namirnicama. 

U nastavku pogledajte efikasne načine kako uštedjeti novac na namirnicama koji vam mogu poslužiti bez obzira na iznos mjesečnih prihoda.

Ušteda novca na namirnicama jedan je od najučinkovitijih načina za smanjenje kućnog budžeta bez žrtvovanja kvalitete života.

Savjeti kako uštedjeti novac na namirnicama 

Evo nekoliko praktičnih savjeta kako uštedjeti novac prilikom kupovine namirnica:

Planirajte obroke unaprijed: Prije odlaska u trgovinu, planirajte svoje obroke za tjedan dana. Na taj način možete kupiti samo ono što vam je stvarno potrebno, smanjujući impulzivnu kupnju i bacanje hrane.

Napravite popis za kupovinu: Kad imate plan obroka, sastavite detaljan popis za kupovinu. Držite se popisa tijekom kupovine kako biste izbjegli nepotrebne troškove.

Koristite kupone i pratite akcije: Redovito provjeravajte letke s akcijama iz lokalnih supermarketa i iskoristite kupone kad god je to moguće. Mnoge trgovine nude digitalne kupone ili posebne popuste putem svojih mobilnih aplikacija.

Kupujte sezonsko voće i povrće: Sezonske namirnice su često jeftinije i svježije. Osim toga, kupovinom lokalnih proizvoda podržavate lokalnu ekonomiju.

savjeti kako uštedjeti novac na namirnicama 
Savjeti kako uštedjeti novac na namirnicama 

Kupujte na veliko: Za proizvode koje često koristite i koji imaju duži rok trajanja, razmislite o kupovini u većim količinama. To obično dolazi s popustom.

Izbjegavajte gotove obroke: Iako su gotovi obroci praktični, često su skuplji i manje zdravi. Kuhanjem kod kuće štedite novac i imate kontrolu nad sastojcima.

Iskoristite sve što kupite: Razmislite kako iskoristiti ostatke hrane ili proizvode koji su blizu isteka roka trajanja. Ovo može uključivati pravljenje juha, smoothieja ili zamrzavanje za kasniju upotrebu.

Usporedite cijene po jedinici: Ponekad veće pakiranje nije uvijek jeftinije. Provjeravajući cijenu po jedinici (kilogramu, litri itd.), možete odabrati najisplativiju opciju.

Koristite vlastite vrećice: Mnoge trgovine naplaćuju plastične vrećice, pa nošenjem vlastitih vrećica za višekratnu upotrebu možete uštedjeti i novac i doprinijeti očuvanju okoliša.

savjeti kako uštedjeti novac na namirnicama 
Savjeti kako uštedjeti novac na namirnicama 

Budite fleksibilni: Ako nađete dobru akciju na određenu namirnicu, razmislite kako je možete uključiti u svoj tjedni plan obroka čak i ako nije bila u originalnom planu.

Prateći ove savjete, možete znatno smanjiti troškove namirnica i uštedjeti novac koji možete iskoristiti na druge važne stvari u životu.

Ušteda na namirnicama ne znači nužno smanjenje kvalitete obroka, već pametnije upravljanje resursima koje imate.

savjeti kako uštedjeti novac na namirnicama 
Savjeti kako uštedjeti novac na namirnicama 

Kako pratiti akcije i popuste u supermarketima?


Pratiti akcije i popuste u supermarketima može vam pomoći da značajno uštedite na kupovini. Evo nekoliko načina kako to možete učiniti efikasno:

  1. Pretplatite se na newslettere i letke: Mnogi supermarketi šalju tjedne ili mjesečne letke s trenutnim akcijama i popustima putem e-maila ili direktno u vaš poštanski sandučić. Pretplatom na te newslettere, uvijek ćete biti u toku s najnovijim ponudama.
  2. Koristite mobilne aplikacije supermarketa: Većina većih lanaca supermarketa ima vlastite mobilne aplikacije koje redovito ažuriraju s trenutnim akcijama i ekskluzivnim popustima za korisnike aplikacija. Također, neke aplikacije omogućavaju digitalno sakupljanje bodova ili kupona koje možete iskoristiti za dodatne uštede.
  3. Pratite web stranice za usporedbu cijena: Postoje web stranice i servisi koji omogućavaju usporedbu cijena proizvoda između različitih supermarketa. Ovo može biti korisno za planiranje kupovine i pronalaženje najboljih ponuda.
  4. Pratite društvene mreže: Mnogi supermarketi koriste društvene mreže kao što su Facebook, Instagram i Twitter za objavu trenutnih akcija, popusta i natječaja. Pratite svoje omiljene supermarkete kako biste imali pristup tim informacijama.
  5. Koristite loyalty kartice: Loyalty kartice supermarketa često nude dodatne popuste, akcije i bodove koje možete iskoristiti za buduće kupovine. Ako redovito kupujete u određenom supermarketu, isplati se iskoristiti prednosti lojalnosnog programa.
  6. Pridružite se grupama i forumima za štednju: Na internetu postoji mnogo grupa i foruma gdje ljudi dijele informacije o akcijama i popustima u supermarketima. Pridruživanjem takvim zajednicama možete dobiti korisne savjete i saznati za akcije koje biste inače možda propustili.
  7. Planirajte kupovinu unaprijed: Ako unaprijed znate što vam je potrebno, lakše ćete pratiti relevantne akcije i popuste te izbjeći impulzivnu kupovinu skupljih proizvoda koji nisu na akciji.
  8. Budite fleksibilni s brendovima: Ponekad su proizvodi manje poznatih brendova ili kućnih brendova supermarketa na većem popustu. Ako niste previše vezani za određene brendove, možete iskoristiti te ponude za dodatne uštede.

Pratite li ove savjete, moći ćete efikasnije pratiti akcije i popuste u supermarketima i tako uštedjeti na svojoj svakodnevnoj kupovini.

Preporučujemo da pročitate:

Objavi oglas za posao

Možda vas zanima

Drugi upravo čitaju