Što je bušilica, a što brusilica – sličnosti i razlike dva univerzalca u svijetu alata!

Što je bušilica?

Bušilica i brusilica zvuče tako slično, zar ne? Međutim, radi se o dva različita alata, iako imaju dodirnih točaka – oba su alati široke primjene, koji skraćuju vrijeme izvođenja radova i omogućuju učinkovitiji i kvalitetniji rad.

Što je bušilica, a što brusilica, kada se koja od njih koristi i za koje poslove, saznat ćete u narednim redovima.

Bušilica je neophodan alat i za kućne majstore i za profesionalce. Prava svrdlo može se koristiti za bušenje rupa, otpuštanje ili zatezanje vijaka, pa čak i uklanjanje materijala.

Kombinirajte ove sposobnosti bušilice s mogućnošću korištenja na različitim površinama – drvu, metalu, betonu, plastici – jasno vam je da je bušilica dragocjena pomoć i za DIY poslove i za profesionalnu uporabu.

Prije nego što krenete u kupovinu, razmislite za koju će namjenu biti vaš alat. Prije ili kasnije ćete gotovo sigurno morati bušiti zidove.

Da biste to učinili, trebat će vam udarna bušilica. Ako želite izbušiti rupe velikog promjera u zidu, odaberite žičanu bušilicu s malom brzinom.

Ako planirate bušiti različite materijale – kao što su drvo, plastika ili metal – trebali biste odabrati bušilicu s funkcijom više brzina.

Želite li funkciju zavrtanja vijaka? Ako je vaš odgovor potvrdan, potražite bušilicu koja ima promjenjivu kontrolu brzine ili zakretnog momenta i koja je također reverzibilna, tako da ne samo da će zabijati već i uklanjati vijke.

Što je bušilica?

Koje vrste bušilica postoje?

Prema izvoru, napajanje bušilice može se podijeliti na električno i baterijsko.

Električne bušilice kao izvor energije koriste struju – struju. Dakle, imaju kabel koji se uvlači u električnu utičnicu, kako bi se osigurala energija za rad ovog uređaja.

Električne bušilice su vrlo jake i mogu bez problema bušiti sve vrste materijala – beton i gotovo sve vrste metala, vrlo su brze, precizne i učinkovite.

Jedina “mana” im je što ih ne možete koristiti na mjestima gdje nema struje pa su idealni za rad u zatvorenim prostorima – kućama, garažama, poslovnim objektima ili kućnim radionicama.

Ako želite nešto bušiti na otvorenom, gdje nema izvora struje, akumulatorska bušilica doći će k vama kao naručeno.

Akumulatorske bušilice su bežične, pa ih možete ponijeti sa sobom bilo gdje. Jedino na što morate obratiti pozornost je da ne zaboravite dopuniti bušilicu nakon upotrebe.

Kada kupujete bežične električne alate, tri osnovne kvalitete koje biste trebali tražiti su napon, amperaža i kapacitet baterije u kilovat-satima (kWh).

Zajedno određuju koliko napunjenosti alat koristi kada radi, koliko je snažan i s kojim baterijama je kompatibilan.

što je bušilica?
Što je bušilica?

Čemu sve služi svrdlo?

S pravom bušilicom možete izbušiti velike ili male rupe, možete uvrtati vijke brže, lakše i jače, možete miješati boju, mort i beton, brusiti zakrivljene drvene površine, brusiti metal i uklanjati hrđu, uvijati žice i raditi mnoge druge poslove .

Što je mlin?

Stroj za brušenje, koji se često naziva jednostavno brusilica, jedan je od električnih alata koji se koristi za brušenje – vrstu strojne obrade koja kao alat koristi abrazivni kotač.

Svako zrno abraziva na površini kotača uklanja sitnu strugotinu s radne površine, sve dok ne postane zadovoljavajuće teksture.

Brušenje je završna obrada predmeta koja mora pokazati visoku kvalitetu površine (npr. malu hrapavost) i visoku točnost oblika i dimenzija.

Budući da je dimenzijska točnost brušenja reda veličine 0,000025 mm, u većini primjena brusilica je vrlo učinkovita u završnoj obradi.

Kako radi brusilica?

Brusilica se sastoji od ležaja s držačem za vođenje i držanje izratka i brusne ploče koja se okreće potrebnom brzinom.

Brzina je određena promjerom kotača i oznakom proizvođača. Glava za brušenje može putovati preko fiksnog obratka ili se radni predmet može pomicati dok glava za brušenje ostaje u fiksnom položaju.

Fino upravljanje položajem brusne glave ili stola moguće je pomoću ručnog kotačića ili pomoću funkcija numeričkog upravljanja.

Brusilice uklanjaju materijal s obratka abrazijom, što može proizvesti značajne količine topline.

Kako bi se izradak ohladio (i kako se ne bi pregrijao i izgubio na kvaliteti), brusilice sadrže rashladno sredstvo.

brusilica
Što je bušilica, a što brusilica - sličnosti i razlike dva univerzalca u svijetu alata!

Koje vrste brusilica postoje?

Prema izvoru napajanja, mlinove možemo podijeliti na električne, sa kablom i akumulatorske, bez kabla.

Kao i kod bušilica, oba uređaja su vrlo moćna i učinkovito će odraditi posao koji im zadate, no koji ćete odabrati ovisit će najviše o površini na kojoj ga namjeravate koristiti.

Ako brusilicu koristite u zatvorenom prostoru, gdje postoji struja, električna je odličan izbor.

Ako je planirate koristiti vani, gdje nema utičnica, akumulatorska brusilica će vam savršeno poslužiti.

Čemu služe mlinovi?

Brusilica ima različite primjene – može se koristiti za poliranje metala, uklanjanje hrđe ili boje, rezanje keramičkih pločica, kamena ili metala, rezanje zakrivljenog drva ili čak oštrenje drugih alata.

Maltene, brusilica jedino ne može bušiti rupe, pa će ti za taj posao trebati bušilica!

Preporuka za još članaka:

Možda vas zanima

Drugi upravo čitaju