back to top

Sve više današnji mladi se pita kako zaraditi na YouTube kanalu što nije ni čudo jer se svijet preselio na internet pa su i online poslovi atraktivniji.

Život djece koji se nekada odvijao na ulici igrajući se skrivača, prljavih baka, između dvije vatre ili nogometa danas je zamijenio virtualni svijet.

Ne želiš više biti astronaut ili doktor kad odrasteš, sada želiš biti YouTuber, jer oni zarađuju najviše novca. 

Zarada na YouTube kanal može biti znatan ako stvarate zanimljiv, koristan i originalan sadržaj te ste svjesni važnosti “klikova”.

Kako se dogodilo da bez posebne obuke, obrazovanja i iskustva zaradite vrtoglave svote novca, saznat ćete u narednim redovima.

Kako zaraditi na YouTube kanalu

Kako zaraditi na YouTube?

Povijest YouTube platforme

Od usluge za video upoznavanje do druge najpopularnije stranice na svijetu.

YouTube kao web platforma nastao je 2005. godine u jednoj od država SAD-a, Kaliforniji. Godinu dana kasnije Google je kupio YT. To je razlog zašto da biste otvorili račun na ovoj platformi, prije svega morate kreirati gmail adresu.

Lozinku možete promijeniti kad god želite. Neregistrirani korisnici ne mogu komentirati ili lajkati videe niti pregledavati sadržaje s oznakom 18+.

U kolovozu 2018. YouTube je rangiran kao druga najposjećenija stranica na svijetu, nakon Google.com (izvor Alexa.com). Danas se u jednoj minuti postavi više od 500 sati video sadržaja!

Zanimljivo je napomenuti da izvorna ideja osnivača YouTube platforme nije bila dijeljenje video sadržaja, već video verzije servisa za upoznavanje.

Tek nakon tsunamija u Indijskom oceanu 2004. godine, kada ljudi diljem svijeta nisu mogli pronaći video snimke na internetu, prevagnula je ideja da YT postane onakav kakvog ga danas poznajemo.

Kad porastem bit ću Youtuber

kako zaraditi na youtube?
Kako zaraditi na YouTube?

YouTube je društvena mreža s oko 2 milijarde korisnika (izvor Statista 2019). Prema podacima, 79% korisnika interneta ima račun na YouTube platformi. Među korisnicima dominiraju mladi.

U prilog ovoj tvrdnji govori podatak da u SAD-u čak 90% računa pripada populaciji od 18 do 44 godine. Svakog dana u svijetu se u prosjeku pogleda milijarda sati video materijala.

Kao takav, YT je postao izuzetno zanimljiv za oglašavanje i zaradu. YouTuber je osoba koja kreira sadržaj na ovoj mreži i sve je popularnije zanimanje u svijetu, ali i na našim prostorima. Neki od kreatora sadržaja zarađuju milijune dolara.

Najplaćeniji i najpopularniji YouTuberi na svijetu su PewDiePie s oko 30 milijuna pretplatnika i zaradom od 7 milijuna dolara, slijede ih Yogscats i Smosh.

YouTube zarada i Google AdSense

Ako već neko vrijeme postavljate originalni sadržaj, imate solidan broj klipova, kreiranih “playlista”, preko 1000 pretplatnika i duljinu gledanja od najmanje 4000 sati godišnje, možete početi zarađivati ​​od klikova na YT. Potrebno je postaviti račun na AdSense i čekate zaradu od kreiranog sadržaja.

Na svom YT računu idite na opciju “video manager”, zatim “channel setting” gdje vidite “provjeriti”. Kada kliknete na to, trebate unijeti svoj broj mobitela i odabrati “pošaljite mi kontrolni kod”.

Nakon što ga unesete, gotovi ste s potvrđivanjem svog računa. Uz opciju “potvrdi”, sljedeći parametri moraju biti zeleni: smjernice zajednice, opomene zbog kršenja autorskih prava i zahtjevi za Content ID. Ako prva dva ne pozelene, možete se pozdraviti sa zaradom na YouTube kanalu. Ako je treći crven, možete izbrisati problematične isječke i riješiti problem.

Također morate riješiti pitanje monetizacije. Prije svega, s opcijom “monetizacija” morate kliknuti na “omogući moj račun” i zatim odgovoriti na pitanje “Kako ću biti plaćen?”.

Klikom na “Suradnik i AdSense račun” odaberite svoj google račun, državu, vremensku zonu, naznačite da li ste fizička osoba ili imate vlastitu tvrtku, napišite svoje ime i prezime bez zagrada, adresu, grad, točan poštanski broj, telefon broj s +385 i za na kraju označite “prilagodi pomoć” za e-poštu.

Za potvrdu je potrebno od 1 sata do 7 dana. Primit ćete e-mail s obavijesti da je račun aktiviran. Bitno je da morate biti stariji od 18 godina i imati otvoren devizni račun.

Kolika je zarada na YouTube kanalu

kako zaraditi na youtube?
Kako zaraditi na YouTube?

Mali kanali su oni koji broje do 10.000 pregleda mjesečno. Ne očekujte da ćete s njima zaraditi na YouTubeu. Google AdSense koristi se za veće kanale jer „naplaćuje provizija do 40% zarada. Ne možete zaobići AdSense i izravno postati YouTube partner, ali možete pronaći drugu tvrtku kao posrednika.

Kliknite na tisuću ili CPM za 1000 pregleda može varirati od 0,1 do 4 eura. Razlika između male zarade i milijuna je u prepoznavanju sadržaja koji je u trendu, koji ima sve veći broj pregleda, komentara i lajkova u odnosu na sadržaj koji ostaje ispod 1000 pregleda.

Što utječe na cijenu pregleda

Marketinški stručnjaci navode četiri čimbenika koji utječu na cijenu pogleda:

Zemlja broj 1 iz koje dolazi recenzija

Recenzija iz Hrvatskoj je manje cijenjena od recenzije iz SAD-a, na primjer. To ne znači da morate kreirati sadržaj na engleskom jeziku za inostrano tržište, već sadržaj koji će biti od koristi našim građanima koji žive van granica naše zemlje.

Duljina videa

Što je video dulji, to je više prostora za reklame, a time i veća zarada. Neki od najpoznatijih YouTubera na svijetu zarađuju između 5 i 10.000 dolara dnevno samo od oglašavanja na svojim kanalima

Korisnost video sadržaja

Postoji velika razlika u zaradi na YouTubeu između sadržaja koji je zabavan i sadržaja koji je koristan. Drugi je puno vrjedniji (veća cijena po kliku – CPC) pa je preporučljivo izraditi “kako” video materijal, jer korisniku dajete dodatnu vrijednost.

Stroga struktura publike

Stariji imaju više novca i veću zaradu imaju video sadržaji namijenjeni prvenstveno starijoj populaciji. Ipak, mlađa populacija je aktivnija na YouTubeu i donosi mnogo pregleda, što smanjuje cijenu po kliku-pregledu i povećava budžet.

Laka zarada na YouTube ili gubljenje vremena

kako zaraditi na youtube?
Kako zaraditi na YouTube?

Jedno je sigurno, zaraditi ​​na YouTube nije lako. Moramo uzeti u obzir sva ulaganja: vrijeme i novac utrošen na opremu, montažu, rasvjetu i opremanje sobe/studija za snimanje. Povrat na investiciju ili kako bi rekli trgovci ROI nije sigurno i brzo.

Ako stvarno mislite da imate potencijal postati YouTuber, počnite s onim što imate ili posudite ono što vam je potrebno za početak, a zatim uložite malo novca.

Najvažnije je strpljenje. Ako postane ludo, možete dosegnuti zvijezde. Čak i ako ne zaživi, ​​naučili ste korisne stvari i možete se preorijentirati na neki drugi posao.

Preporuke:

Izvori: kakolako.info

Objavi oglas za posao

Možda vas zanima

Drugi upravo čitaju