back to top

Unatoč činjenici da tehnologija iz godine u godinu ubrzano napreduje i omogućila je neke opcije koje su se prije nekoliko desetljeća činile kao znanstvena fantastika, običan čovjek često ne može pratiti taj napredak.

Iako se pojavio prije nekoliko desetljeća, videonadzor još uvijek nije toliko raširen u domovima diljem svijeta.

Postoji nekoliko razloga koji su odgovorni za takvo stanje. Sam pojam videonadzora mnogima je nejasan i obavijen velom pretpostavki kojima nedostaju provjerene činjenice.

Prati ga nekoliko mitova koje je prije kupnje opreme potrebno razjasniti.

Imate li zabluda o videonadzoru?

Najčešći mitovi vezani uz videonadzor

1. Videonadzor je privilegija bogatih

Ova pogrešna pretpostavka često je proizvod holivudskih blockbustera. Incident, uglavnom s ne tako sretnim završetkom, razjašnjen je nakon pregledavanja videa na kojem se jasno vidi kako par lopova iz vile odnosi bisere, nekoliko zlatnih poluga i svežnjeve milijunskih novčanica.

Druga, jednako česta holivudska situacija je onesposobljavanje videonadzora u višekatnici i razotkrivanje prijevare na globalnoj razini.

Kao što možete pretpostaviti, videonadzor je čest gost izmišljenih priča o eliti, a takva prividnost tjera običan svijet na pomisao da je nadzor prosječnom čovjeku nepotreban.

Na kraju, ona može nadzirati svoju, ne tako impozantnu, imovinu. No, svi znamo da lopovi ne biraju, te da je malo onih koji se usude počiniti velike provale i razbojništva.

Često će se zadovoljiti time da iz kućanstva uzmu nekoliko kućanskih aparata, a ako imaju sreće i novac. Kupnja i ugradnja videonadzora može spriječiti provale i krađe.

videonadzor
Imate li zabluda o videonadzoru?

2. Oprema za video nadzor je skupa

Ako ne posjedujete velebnu višekatnicu na imanju koje zauzima neometano područje, velika je vjerojatnost da vam je potreban lako dostupan i relativno jeftin videonadzor.

Iznos koji trebate izdvojiti ovisi o značajkama koje želite da vaš ima video nadzor posjeduje, ali ne brinite, jeftiniji je nego prije par desetljeća, a danas za puno manje novca dobivate bolju sliku, a prije svega bolju opremu.

Ne zaboravite, ulaganjem u videonadzor ulažete u sigurnost svog doma i miran san.

3. Kriminalci ne obraćaju pažnju na videonadzor

Pljačke i provale rijetko se događaju spontano. Obično im prethode dani, au nekim slučajevima i tjedni, pažljivog proučavanja terena.

Tijekom tog temeljitog pregleda lako će se uočiti videonadzor koji će pokvariti planove.

U današnje vrijeme oprema je puno naprednija nego prije nekoliko godina, a snimke koje dobijete mogu pomoći u prepoznavanju provalnika.

Svjesni te činjenice, kriminalci će izbjegavati objekte pokrivene videonadzorom, ne želeći se izložiti dodatnom riziku i vrlo izvjesnoj zatvorskoj kazni.

videonadzor
Imate li zabluda o videonadzoru?

4. Slika nije dovoljno jasna

Iako se kvaliteta kamere najčešće definira pikselima koje ima, potrebno je obratiti pozornost na neke dodatne parametre koji mogu utjecati na jasnoću slike i zapisa.

Najvažniji od tih parametara su osvjetljenje i kut koji kamera može pokriti. Ukoliko imate kameru koja se nalazi u neosvijetljenom dijelu dvorišta i koja zbog svog položaja ne može pokriti dobar kut, nećete biti zadovoljni kvalitetom dobivenih slika i snimaka.

Pobrinite se da iz svoje opreme izvučete najbolje tako da je uskladite sa svojim financijskim mogućnostima, razlozima kupnje videonadzora, ali i uvjetima okoline u kojoj videonadzor postavljate, a koji u velikoj mjeri mogu utjecati na kvalitetu sam nadzor.

Stavke na koje treba obratiti pozornost

Iako često pogrešne i nedovoljno definirane, neke pretpostavke mogu se pokazati točnima.

Svakako se raspitajte i posavjetujte se sa stručnjacima koji će vam uz informacije i savjete pomoći odabrati opremu koja će savršeno odgovarati vašim potrebama i vašem domu.

Prije konzultacija morate sami sa sobom razjasniti koliko ste spremni uložiti u opremu, kao i što od te opreme očekujete.

Na izbor tehnike utjecat će i motiv koji vas je potaknuo na razmišljanje o kupnji videonadzora.

Stoga, ne zaboravite na to, kako ne biste bili nezadovoljni mogućnostima kupljenog video nadzora. Ako je glavni razlog videonadzor tijekom noći, razočarat će vas nekvalitetna kamera koja nije specijalizirana za noćno snimanje.

Odredite sve potrebne dijelove koje je potrebno nabaviti za vaš sustav videonadzora i pobrinite se da odgovaraju njihovim mogućnostima i kvaliteti.

Dobra kamera malo će značiti ako nemate sustav za snimanje koji to može pratiti.

Pri odabiru se možete rukovoditi podacima do kojih ste sami došli ili možete zatražiti pomoć stručnjaka koji se bave videonadzorom.

Važnije je ne biti talac pogrešnih uvjerenja i tako si uskratiti priliku koja se iz godine u godinu pretvara u nešto uobičajeno i često nužno.

Preporučujemo da pročitate:

Objavi oglas za posao

Možda vas zanima

Drugi upravo čitaju