back to top

Kako da u poznim godinama ostanete u formi i izgledate sjajno poput Ivana Draga

Za sve ljubitelje boksa i sedme umetnosti, serijal filmova o Rokiju Balboi, kojeg decenijama tumači neponovljivi Silvester Stalone, svakako je nezaobilazna lektira.

Pored samog Rokija, izuzetno bitno mesto zauzima plejada negativaca protiv kojih se borio.

Kao ultimativni antiheroj, koji je pritom predstavljao i epitom hladnoratovskog sukoba SSSR-a i SAD-a, svakako se istakao Ivan Drago, kojeg je tumačio neuništivi Dolf Lundgren.

Dolf, koji je inače bio mašinski inženjer i kikbokser pre nego što se latio glume, ulogom sovjetskog boksera osvojio je srca fanova širom planete.

Međutim, čak i preko tri i po decenije kasnije, Dolf i dalje izgleda sjajno, a izgledom, fizičkom spremom i muskulaturom, postideo bi i duplo mlađe od sebe.

Naravno, vreća i rukavice za boks uvek su mu pri ruci – kako drugačije zamisliti Ivana Draga?! Pored toga, Dolf se i u sedmoj deceniji života pridržava redovnog vežbanja i balansirane, zdrave ishrane.

Specijalan režim ishrane

Pored napornih vežbi, koje je radio u dogovoru sa Staloneom, a na kojima bi mu svaki profesionalni bokser pozavideo, poput ponavljanja serija sa teškim vrećama peska i plankova, ishrana je ostala veoma važan faktor da ostane u top formi, čak i kada se ne sprema za nove uloge.

Lundgren preferira da konzumira zdrave masti, nemasne proteine i složene ugljene hidrate, a pored toga uzima vitamin C, suplemente protein surutke i glukozamin, kako bi ojačao telo i sprečio neželjene povrede.

Tako se doručak šampiona sastoji isključivo od voća i proteina sa niskim sadržajem kalorija i zasićenih masnih kiselina, a nakon toga sve zalije ukusnim proteinskim šejkom.

Kada dođe vreme ručka, Dolf voli da uživa u hrani bogatoj ugljenim hidratima i niskokaloričnim proteinima, koji mu daju dovoljno energije do popodnevnog treninga.

Nakon toga sledi užina, u vidu proteinskog šejka i zdravih masti.

Zna se za izreku da večeru treba podeliti sa neprijateljem, pa se Dolf uvek trudi da uveče jede lagano. Koncentriše se na hranu bogatu ugljenim hidratima, posnim proteinima, uz nezaobilazno povrće.

Ukoliko želi da skine koju kilu, ne izgladnjuje se, već često jede manje obroke tokom čitavog dana. U isto vreme, ovaj način ishrane čak i štedi novac na namirnicama.

Kako trenirati da budete u savršenoj formi i u sedmoj deceniji

Naravno, ni Ivan Drago danas ne trenira istim kapacitetom kao pre 40 godina, već to čini pametno, u skladu sa njegovim visokim koeficijentom inteligencije.

Pažljivo slušajte svoje telo

Ima svoju rutinu da vežba pet dana u nedelji – jedan dan posveti grudima i rukama, naredni leđima, pa na red dolaze ramena i bicepsi, a ne zaboravlja ni noge i jačanje mišića trupa tj. “duboke” mišiće, stabilizatore kičmenog stuba.

Međutim iako ima detaljan plan, uvek sluša svoje telo i prema tome prilagođava vežbe – nikad ne ide protiv sebe.

Više ponavljanja sa manjim težinama

Iako je u mladosti Dolf obožavao da pumpa svoje moćne mišiće samo jednim podizanjem tegovima maksimalnih težina, ti dani su iza njega.

Sada je težinu prilagodio svojim godinama, a pronašao je druge načine da muskulaturu održi u savršenoj formi.

Praktikuje vežbe za gorni deo tela, poput pregiba za biceps, potiska sa klupe i veslanja, ali ponavljanjem u više serija, a setove vremenom smanjuje, umesto da ih povećava.

Na primer, počinje vežbanje sa 30 ponavljanja u seriji, pa ih potom smanjuje na 20, pa na 15 i završava sa serijom od 10 ponavljanja.

Prema njegovim rečima, sa jačom serijom na početku krv ulazi u mišiće, pa je svaki set nakon nje lakši.

Bočni plank za bolji balans i jake mišiće

Kad je čovek u 20-im i 30-im godinama ima ogromnu snagu da radi neverovatne stvari, međutim, kako starimo, mogućnosti nam se smanjuju.

Zato Dolf danas posebnu pažnju poklanja treniranju stabilizacijckih funkcija, a kako bi ih održao u odličnoj formi, posebno se fokusira na bočni plank, ali i potiske kukovima – da ojača gluteuse.

Kako biste izgledali poput Ivana Draga i nakon što pređete šezdesetu, pokušajte sa bočnim plankom na podlaktici, tako što ćete podići stopalo od tla na 2 sekunde i zategnuti mišiće trupa, da vam se kukovi ne naginju ni na jednu stranu.

Kada dostignete željenu formu, održavajte je tako što ćete uraditi tri bočna planka od po 30 sekundi, a zatim dva seta od po 10 “standardnih” plankova na obe podlaktice. Pritom, polako podižite i spuštajte nogu u svakoj od ovih vežbi.

Na ovaj način moći ćete da održavate formu poput profesionalnog boksera i u poznijim godinama i budete zategnuti poput legendarnog Ivana Draga.

Naravno, ne zaboravite vreću i rukavice, koji uvek predstavljaju sjajan način da poradite na svojoj okretnosti i kondiciji i rešite se viška negativne energije.

Objavi oglas za posao

Možda vas zanima

Drugi upravo čitaju