back to top

Treba van kvalitetna gaming matična ploča?

Zašto je važna kvalitetna gaming matična ploča?

Pitanje “je li vaša gaming matična ploča bitna za igranje” je kao pitanje utječe li vrsta gume na vašem automobilu na vožnju.

Nećete primijetiti značajnu razliku u prianjanju osim ako ne potrošite mnogo novca na gume.

Slično, vrste matične ploče koje kupite obično neće utjecati na vaše performanse igranja dok ne nadogradite na modele visoke kvalitete.

Evo na što biste trebali obratiti pozornost prije kupnje nove matične ploče.

Kako odabrati pravu matičnu ploču za igraće računalo

Na tržištu postoji beskonačan broj različitih modela, od kojih su mnogi vrlo slični po cijeni i značajkama.

Dodajte tome zbunjujuće nazive (uobičajene u svijetu hardvera) i dugačke tehničke specifikacije koje su nerazumljive prosječnom korisniku, i lako se izgubiti u mutnom svijetu istraživanja matičnih ploča.

No, dobro je što je teško ozbiljno pogriješiti pri odabiru matične ploče za gaming računala ako vodite računa o kompatibilnosti i malo istražite putem stručnih (ne potrošačkih) recenzija.

Međutim, nisu sve matične ploče jednake i svakako postoje modeli koje treba izbjegavati ili koji nisu tako dobar izbor kao druge matične ploče u određenom cjenovnom rangu.

Uz pažljivo istraživanje, možete dobiti više za svoj novac odabirom matične ploče koja pruža najbolju vrijednost za vaše računalo.

Gaming matična ploča

Utječe li matična ploča na FPS?

Matične ploče ne utječu izravno na performanse igranja. Međutim, oni mogu igrati značajnu ulogu u optimizaciji komunikacije između komponenti.

Ono što će vaš tip matične ploče učiniti je omogućiti grafičkoj kartici i procesoru bržu i bolju (ili lošiju) komunikaciju.

Donekle je sličan učinku čvrstog diska (SSD) na FPS. Ne utječe izravno na broj sličica u sekundi, ali definitivno čini vaše računalo osjetljivijim i vaše igre će se puno brže učitavati.

Je li procesor bitan pri odabiru matične ploče?

Što se tiče procesora, lakše je razumjeti. Vrsta procesora određuje vrstu matične ploče koja vam je potrebna.

Na primjer, ako odaberete Intel CPU, morate nabaviti socket 775 matičnu ploču, inače procesor neće odgovarati matičnoj ploči.

Također, vrsta matične ploče utječe na to koliko možete overclockati procesor bez izazivanja problema.

Neće sve igre primjetno profitirati od overclockinga, ali nije loše pokušati. Na primjer, Intelove Z-serije matičnih ploča omogućuju overclocking s odgovarajućim K-serije CPU-a.

Kod AMD Ryzen procesora većina čipseta, osim proračunskog A320, omogućuje ovu opciju.

Međutim, za razliku od Intelovih matičnih ploča, ove se ploče uvelike razlikuju u kvaliteti i mogućnostima pojačanja.

gaming matična ploča
Gaming matična ploča

Je li važno koja je grafička kartica (GPU)?

Suština je da je GPU najvažniji dio za igranje performansi, stoga vam je potreban dobar “kanal” u obliku PCIe porta za brže čitanje i prijenos podataka.

Današnji priključci PCIe x16 grafičke kartice mogu biti verzije 2.0 (5GHz), 3.0 (8GHz) ili najnoviji 4.0 (koji ima dvostruko veću propusnost od 3.0) i dolaze s novim matičnim pločama poput Ryzen X570.

Koliko biste trebali potrošiti na matičnu ploču za igranje?

Većina matičnih ploča nudi male razlike u performansama igranja, tako da trošenje stotina eura na sljedeću ploču samo za dodatnih 4FPS možda nije uvijek opravdano.

Preporuča se uvijek birati ploče srednjeg ranga ako je moguće. Ali naravno, neki ljudi imaju ograničen proračun, a drugi se žele natjecati u trošenju što više novca na svoju konfiguraciju.

Viša cijena ne znači nužno i veće brojke kada su u pitanju matične ploče.

gaming matična ploča
Gaming matična ploča

Cijena matičnih ploča ovisi o nekoliko stvari:

Matične ploče koje izgledaju luksuzno sa svjetlećim LED diodama uvijek će biti skuplje zbog tih značajki.

Međutim, često se koriste samo s matičnim pločama visokih performansi, pa biste tu mogli imati sreće.

Skup značajki sigurno će povećati cijenu matične ploče. Na primjer, matična ploča s tri USB 3.0 priključka koštat će više od one s tri USB 2.0 priključka.

Matične ploče nižeg ranga koje se mogu overklokirati trebale bi vas koštati oko 100 eura i više na strani AMD-a, ovisno o tome hoćete li se odlučiti za B350 ili B450, dok za Intel, modeli Z370 i Z390 koštaju nešto više od 150 eura za najjeftinije modele.

Presuda: Trebate li dobru matičnu ploču za igranje?

Vaš izbor matične ploče u konačnici neće previše utjecati na vaše iskustvo igranja.

Međutim, vaš izbor matične ploče može utjecati na vaše cjelokupno iskustvo rada s računalom.

Overclocking će uvijek biti važna tema, jer omogućuje značajno povećanje performansi, posebno u eurima.

Ako imate priliku, učinite to! A ako imate izbora da to učinite… UČINITE TO! Uvijek overclock.

Vaš izbor matične ploče (osobito čipseta) bit će važan ako želite pomaknuti granice svog procesora.Pa provjerite jeste li odabrali pravi čipset za prave CPU-e, ne treba vam X570 matična ploča za Ryzen 3 1200.

I najvažnije od svega… Odaberite ploču koja vam se vizualno sviđa! Nije to zapravo najvažnija stvar, bit ćemo iskreni s vama, ali hej, sve je u estetici.

Međutim, ne kupujte matičnu ploču samo zato što izgleda super.

Preporuka:

Objavi oglas za posao

Možda vas zanima

Drugi upravo čitaju