back to top

Najčešći kvarovi na laptopu – TOP 4

Koji su najčešći kvarovi na laptopu?

Iako danas veliki dio svakodnevnih obaveza možemo obavljati uz pomoć pametnog telefona, prijenosno računalo i dalje je neusporedivo superiorniji, a time i važniji uređaj u našoj svakodnevici.

U nastavku teksta doznajte koji su najčešći kvarovi na laptopu i kako neke od njih možete sami popraviti, a u kojim slučajevima vam je potreban servis laptopa.

Kad nešto toliko često koristimo, bitno nam je da radi ispravno i da funkcionira bez ikakvih smetnji.

Čak i ako prijenosno računalo radi normalno, ali sporo, ako je potrebno dugo vremena da se uključi, otvori program ili izvrši bilo koju drugu radnju – može biti prilično frustrirajuće.

U današnje vrijeme kada se učitavanje web stranica mjeri milisekundama, neprihvatljivo je da prijenosno računalo bude sporo ili na bilo koji način bugirano.

Najčešći kvarovi na laptopu

Kako odabrati najbolji servis za prijenosna računala?

Pitanje je i najčešćih kvarova prijenosnih računala pitanje proizvođača. Naime, prijenosna računala pojedinih proizvođača podložnija su specifičnim kvarovima za svoj brend.

Primjerice, kod Lenovo prijenosnih računala najčešći kvar je neispravna grafička kartica, dok je kod HP-a najčešći problem s matičnom pločom.

Zbog ove veze, najbolje je pronaći radionicu ili tehničara koji ima određenu razinu specijalizacije za popravak prijenosnih računala dotičnog proizvođača.

Dakle, ako imate Dell prijenosno računalo, pretražit ćete Servis laptopa Della za laptop Asus zatražite servis laptopa Asus i sl.

Prijenosno računalo prestaje raditi ili se samo od sebe gasi

Ovo je definitivno jedan od najčešćih ozbiljnijih kvarova s ​​kojima se korisnici prijenosnih računala susreću.

Kod jeftinijih modela može se očekivati ​​spomenuti scenarij ali u drugoj upotrebišto se može spriječiti redovno čišćenje i održavanje.

najčešći kvarovi na laptopu
Najčešći kvarovi na laptopu

Kada laptop stane, bez davanja znakova života, najčešće ga moramo isključiti “na tipku”, jer je to jedina radnja koju možemo poduzeti.

Ako se sam isključi, možemo ga samo pokušati ponovno uključiti i nadati se da će ovaj put ostati uključen još malo.

U svakom slučaju, sav naš rad na njemu tada najčešće ostaje nespremljen, a mi doživljavamo frustraciju i ne možemo dovršiti započeti posao.

Problem se najčešće javlja zbog pregrijavanja. Ako je prijenosno računalo vruće s donje strane, a hladnjak radi jače ili uopće ne radi, to može biti uzrok začepljenje prašinom.

Dio prašine možete ukloniti sami, no za detaljno čišćenje i zamjenu termalne paste savjetujemo angažiranje servisa ili majstora.

Određeni gumbi na tipkovnici ne rade

Problem s neispravnim tipkama na tipkovnici javlja se i kod stolnih računala i kod gotovo svih uređaja s tipkama.

Kvar se najčešće ogleda u tome što pojedini gumbi ili ne rade ili prijenosnik njihov pritisak prepoznaje kao pritisak druge tipke.

To ćemo lako primijetiti ako cijelo vrijeme gledamo u ekran dok tipkamo po tipkovnicino ako ne pazimo je li prijenosno računalo ispravno reagiralo na pritisak određene tipke, može se dogoditi da nam promakne greška u radu.

Isto tako, najčešći uzrok ovog “kvara” je fizičke prirode, odnosno prašina i druge tvari prljava tipkovnica.

Što se tiče prašine, možete izvaditi određeni ključ, očistiti ga i ležište, a zatim ga vratiti.

Ako se tipkovnica slučajno zalijepila od soka ili nečeg sličnog, pokušajte je obrisati vlažnim maramicama.

Kada ove dvije tehnike ne riješe problem, a tipka i dalje ne radi ispravno, jedino rješenje je kontaktirati radionicu za popravak ili popravak prijenosnih računala i dati ga na popravak profesionalcima.

Laptop radi – ekran ne prikazuje sliku

Najveći hendikep računala je kada ekran ne radi. Ako se prijenosno računalo normalno uključuje, pokazuje vidljive “znakove života” i zvukovi koje ispušta se ne razlikuju od normalnih, a na ekranu se ništa ne prikazuje, to je najveći hendikep za jedno prijenosno računalo.

Laptop radi, ali ga ne možemo koristiti – to je super, zar ne? Što možemo učiniti i u čemu je problem?

Možemo sada pokušati riješiti problem, sa nekoliko jednostavnih postupaka.

Prijenosno računalo možemo nekoliko puta isključiti i uključiti ili pritisnuti i držati tipku za napajanje jednu minutu.

Ako baterija nije integrirana, možemo je pokušati izvaditi i vratiti.

najčešći kvarovi na laptopu
Najčešći kvarovi na laptopu

Ono što također može predstavljati problem je tvrdi disk, dodatni monitor ili tipkovnica, koji ako su spojeni na laptop mogu biti uzrok ove pojave.

Uklonite ih, a zatim pokušajte ponovno “oživjeti” svoj ekran na navedene načine.

Ako ništa od navedenog ne radi, najvjerojatnije je problem s memorijom jer dijelovi memorije nisu dobro povezani ili iz nekog razloga ne rade ispravno.

Problem s memorijom može uzrokovati cijelo more kvarova i preopterećenja laptop će raditi puno sporije.

Stoga obratite posebnu pozornost na pamćenje kako biste bili sigurni da provodite dobru preventivnu praksu.

Laptop se “pravi mrtav” – što da radimo?

Laptop se “pravi da je mrtav”. Pritisnemo gumb za uključivanje, a on ne reagira niti pokazuje bilo kakvu reakciju.

Svi podaci i datoteke koje su nam važne zarobljeni su u njemu. Što možemo učiniti?

Praktično, prosječan korisnik ne može ništa.

Ako je baterija napunjena i nema problema s napajanjem ili punjačem, problem je vjerojatno u matičnoj ploči.

Za to je potrebna intervencija stručnjaka, a možda i zamjena matične ploče, ako želimo ponovno koristiti svoje prijenosno računalo.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio od koristi i da ste dobili uvid u najčešće kvarove koji se javljaju na prijenosnim računalima, te da ćete sada više pažnje posvetiti njegovom redovitom servisiranju i održavanju, kako bi spriječili kvarove.

Preporuka:

Objavi oglas za posao

Možda vas zanima

Drugi upravo čitaju