back to top

Kako spasiti umiruću aloe vera biljku?

Aloe vera je sjajna biljka za uzgajati i u zatvorenom ili na otvorenom; ona je također zgodna za posjedovanje zbog svojih ljekovitih svojstava.

Da li znate kako spasiti umiruću aloe vera biljku? Ove biljke su sukulente i zbog toga se mogu razboljeti zbog prekomjernog zalijevanja, nedovoljnog zalijevanja i drugih faktora okoliša.

Korijen truleži jedno je od najčešćih bolesti biljaka aloe vere, ali i prekomjerno sunce joj može naštetiti. Ako vaša biljka aloe vere izgleda bolesno, ne gubite nadu! Možete je još uvijek oživjeti!

Evo kako spasiti umiruću aloe vera biljku.

Kako spasiti umiruću aloe vera biljku?

Izvadite biljku aloe vere iz njene trenutne saksije. Jedan od tipičnih razloga smrti biljke aloe vera je trulež korijena. Da biste utvrdili da li je to slučaj, prvo morate izvaditi biljku iz njene saksije.

Lagano držite bazu biljke i dno saksije. Okrenite saksiju naopako i nastavite držati biljku drugom rukom.

Dok oslobađate biljku aloe vere iz saksije, budite sigurni da držite samu biljku što je moguće stabilnije. Sav pokret treba usmjeriti na saksiju, a ne na samu biljku.

Drugim riječima, držite, ne povlačite, biljku. Udaranje o dno saksije zadržaće vaše korijenje netaknutim, a gravitacija će biljku gurnuti prema dolje.

Kako spasiti umiruću aloe vera biljku?

Njegujte korijenje. Ispitajte korijenje i utvrdite koliko je korijena još zdravo. Kašasto korijenje je karakteristično za truljenje korijena i potrebno ih je ukloniti. Bilo koji korijen koji nije crn je dobar i može se zadržati.

Ako vidite puno zdravog korijena te samo dio mrtvog, vjerovatno ćete sačuvati biljku bez previše problema, ali morat ćete odsjeći oštećeno korijenje. Možete koristiti oštar, steriliziran nož za uklanjanje mrtvog korijenja.

Ako primijetite da je većina korijenja oštećeno, trebat će malo više napora da se spasi biljka.

U ovom slučaju pokušajte biljku spasiti uklanjanjem najvećih listova (nožem). Odsjecite oko polovine biljke.

Ova metoda je rizična. Međutim, ako se hrani manje lišća, mala količina neoštećenog korijena može bolje usmjeriti hranjive tvari u biljci.

Odaberite saksiju koja je za jednu trećinu veća od korijenskog sastava. Svaki višak tla zadržavat će vodu i moglo bi uzrokovati truljenje korijena u budućnosti, tako da je manja saksija bolja od veće.

Korijenje biljaka aloe vere raste horizontalno više nego vertikalno. Biljke aloe vere također mogu postati prilično teške. Tako odaberite široku saksiju, a ne duboku ili usku.

Saksija koju odaberete treba imati na dnu puno otvora za drenažu kako višak vode ne bi stajao.

Kako presaditi aloe veru?

Presadite aloe veru. Pripremite saksiju tako što ćete je napuniti mješavinom zemlje i nježno protresite biljku aloe vere kako biste uklonili otprilike trećinu zemlje koja se pričvrstila za korijenje.

Stavite biljku u novopripremljenu posudu. Budite sigurni da je cijelo  korijenje prekrivena smjesom tla, ali nemojte biljku stavljati dublje nego što je bila u prethodnoj saksiji.

Provjerite tlo. Možete zaključiti treba li vašu biljku aloe vere zalijevati pritiskom kažiprsta nekoliko centimetara u zemlju. Ako je tlo suho, vašoj biljci je potrebna voda.

Biljke aloe vere ne treba zalijevati često. Prekomjerno zalijevanje može ubiti vašu biljku!

Ako biljku držite vani, navodnjavanje svake dvije sedmice trebalo bi biti dovoljno. Ako biljku držite unutra, zalijevajte je svaka tri do četiri sedmice.

Prilagodite zalijevanje prema sezoni. Biljkama aloe vere potrebno je više vode u toplijim mjesecima, ali manje u hladnijim. 

Zalijevajte rjeđe u jesen i zimu, posebno ako je biljka smještena u hladnom prostoru.

kako spasiti umiruću aloe vera biljku?
Kako spasiti umiruću aloe vera biljku?

List aloe vere

Ispitajte list. Kao sočne, biljke aloe vere pohranjuju vodu u svojim listovima. Ako primijetite da lišće opada ili postaje gotovo prozirno, vašoj biljci je vjerojatno potrebna voda.

Međutim, iste kvalitete mogu biti znak truljenja korijena, uzrokovanog prekomjernim zalijevanjem. Zapitajte se kada ste zadnji put zalijevali biljku. Ako ste je nedavno zalijevali, biljku treba izvaditi iz saksije i provjeriti truljenje korijena.

Provjerite listove. Ako lišće biljke aloe vere postane smeđe ili crveno, vaša biljka možda izgorjela.

kako spasiti umiruću aloe vera biljku?
Kako spasiti umiruću aloe vera biljku?

Premjestite biljku. Premjestite biljku na mjesto gdje prima indirektnu, a ne direktnu sunčevu svjetlost.

Ako je vaša biljka obično u stanju da primi umjetnu svjetlost, a ne sunčevu svjetlost, postavite biljku tako da postoji veća udaljenost između nje i izvora svjetlosti. Možete je pokušati premjestiti vani tako da dobiva neko indirektno prirodno svjetlo, a ne umjetno.

Zalijevajte biljku. Provjerite tlo i utvrdite treba li vašu biljku zalijevati. Tlo je vjerojatno suho ako vaša biljka dobije previše sunčeve svjetlosti, jer bi voda brže isparavala.

Uklonite mrtve listove. Oštrim, sterilizovanim nožem isijecite list od biljke u podnožju. Svi mrtvi listovi uzimaju hranjive sastojke iz drugih dijelova biljke, zato ih uklonite tako da ostatak vaše biljke ne trpi.

Preporučujemo da pročitate:

Objavi oglas za posao

Možda vas zanima

Drugi upravo čitaju