back to top

Studentima uvijek fali novca zato se sigurno pitaš kako zaraditi kao student dodatni novac za društvene aktivnosti koje voliš.

Činjenica je da je mladima dodatni priljev novca oduvijek puno značio, pogotovo u studentskim danima. 

No, visoke školarine i stanarine, kao i nizak životni standard, popraćen inflacijom, posebice posljednjih godina, tjeraju sve više budućih akademskih građana da rade i studiraju. 

Osim studentskih kredita, stipendija i mogućnosti stanovanja u studentskim domovima, koji predstavljaju dragocjenu olakšicu tijekom studija, posebice u današnje vrijeme, potreba za dodatnim izvorom prihoda tijekom studija trenutno je veća nego ikad prije. 

Ukoliko ste i vi u ulozi studenta ili studenta, prilika za dodatnu zaradu sigurno će vam dobro doći. Kao studentu najviše će vam odgovarati honorarni ili honorarni poslovi. 

Ako vas zanima odakle krenuti u potragu, kao i koji su studentski poslovi posebno popularni – evo kako najlakše zaraditi kao student .

Kako zaraditi kao student preko omladinske zadruge

kako zaraditi kao student
Kako zaraditi kao student?

Tražite li privremeni, povremeni ili sezonski posao, učlanjenje u omladinsku zadrugu izvrsna je prilika za stjecanje prvog radnog iskustva i dodatnu zaradu. 

Omladinska zadruga nudi nezaposlenim osobama, učenicima i studentima, do 30 godina, veliki izbor najrazličitijih poslova: od dostavljača i promotora, maloprodajnih radnika, skladišnih i reklamnih poslova do ugostiteljstva, koji predstavljaju samo dio najpopularnijih poslova koje nude. 

Većina njih ne zahtijeva prethodno iskustvo. Preko prijatelja, kolega ili poznanika možete se raspitati i dobiti preporuku za najpouzdaniju omladinsku zadrugu koja bi Vam mogla ponuditi ono što Vama najviše odgovara. 

U slučaju da vam poslovi koje nudi omladinska zadruga ne odgovaraju ili jednostavno želite nešto drugačije, možete dodatno zaraditi samostalnom potragom. 

Možete sami smisliti još neke alternativne načine zarade, au nastavku teksta donosimo neke od prijedloga.

kako zaraditi kao student?
Kako zaraditi kao student?

Davanje privatnih satova

Ako su fakultet koji studirate i vaše buduće zanimanje usko povezani s mogućnošću rada u prosvjeti ili ste posebno dobri u nekom predmetu ili području na fakultetu, razmislite o davanju privatnih satova osnovnoškolcima, srednjoškolcima ili mlađima kolege. 

Ovo je ujedno i najbolji način da zaradite svoj prvi novac kao student. Osim što vam može biti od koristi, ovo vam može biti i velika motivacija za daljnje napredovanje u studiju i brže postizanje diplome. 

Osim toga, imat ćete priliku unovčiti svoje znanje kao student u području koje vam najviše odgovara. 

Davanje privatnih satova također može biti izvrstan temelj za budući posao, kao oblik korisnog iskustva. Ne moraju to biti samo satovi stranog ili materinjeg jezika, matematike i sl. 

Način na koji ćete zaraditi džeparac svakako ne mora biti povezan samo s izborom fakulteta. Razmislite u čemu ste dobri i imate li neke vještine na koje ste posebno ponosni. 

Na primjer, ako ste muzikalni i svirate klavir, violinu, gitaru ili npr. bubnjeve., razmislite o podučavanju tinejdžera ili vršnjaka sviranju odabranog glazbenog instrumenta.

Unovčite svoju kreativnost

kako zaraditi kao student?
Kako zaraditi kao student?

Ako tijekom studija imate vremena za bavljenje hobijem koji vas posebno ispunjava i opušta izvan ispitnog roka – pokušajte to unovčiti. 

Studirate li umjetnički fakultet koji vas dodatno inspirira na kreativnost (primijenjena umjetnost, arhitektura, slikarstvo, dizajn i sl.), razmislite o ručno rađenom nakitu, razglednicama, grafikama i sličnim rukotvorinama… Danas je originalnost na prvom mjestu cijenjena. 

Kreativan rad u društvu uvijek je zanimljiviji, pa svoje rukotvorine možete učiniti prepoznatljivim brendom iza kojeg će stajati pravi mali tim entuzijasta sastavljen od kolega, cimera i prijatelja. 

Svatko od njih će u gotov proizvod uložiti ono u čemu je najbolji. Na taj način ćete biti produktivniji, a zajedničkim snagama ćete brže doći do većeg broja ljudi. 

Fotografirajte svoje kreacije, objavite ih na društvenim mrežama i uskoro će vam se javiti prvi zainteresirani kupci. Također možete pokušati unovčiti uspješan studentski projekt. 

Naravno, vaš hobi ne mora biti usko vezan uz fakultet koji studirate – jednostavno dajte svom talentu, mašti i kreativnosti na volju. 

Prihodi od rukotvorina posljednjih su godina gotovo zagarantirani, posebice razvojem društvenih mreža, kao jednog od najboljih načina za oglašavanje, jer sada je puno lakše doći do željenih ciljnih skupina.

Ostali honorarni poslovi

kako zaraditi kao student?
Kako zaraditi kao student?

Bez obzira jeste li brucoš ili akademac sa solidnim iskustvom u pisanju seminarskih radova, sigurno će vam dobro doći da se u pauzi između ispitnih rokova i učenja opustite i napišete nešto drugačiji tekst. 

Pisanje blog tekstova ili kreiranje sadržaja za različite klijente ( copywriting i content marketing) danas su među najpopularnijim poslovima u svijetu honorarnih poslova. 

Ako ste talentirani za pisanje, uživate u pisanju tekstova različitog sadržaja i tema i to vidite kao način izražavanja svoje kreativnosti, onda je ova vrsta freelance rada definitivno za vas. 

Ako vrlo dobro poznajete barem jedan strani jezik ili učite neki od njih, mnoge će vaše prevoditeljske usluge dobro doći. 

U svijetu freelancinga prilike su uistinu brojne pa poznavanje softvera za obradu fotografija, programersko iskustvo ili poznavanje stranih jezika mogu biti dodatna prednost, a stečeno iskustvo može biti odskočna daska za daljnje napredovanje u karijeri nakon fakulteta.

PREPORUKA

Objavi oglas za posao

Možda vas zanima

Drugi upravo čitaju