back to top

Opekotine od sunca su bolne. Što je još gore, oštećenja od sunca izazvana u djetinjstvu mogu dovesti do razvoja raka kože kasnije u životu.

Budući da je koža na vašem licu posebno ranjiva i osjetljiva, važno je znati kako liječiti i sprečavati opekotine od sunca.

Čitajte dalje kako biste saznali više o otkrivanju, liječenju i sprečavanju opeklina od sunca na licu. Evo kako liječiti opekotine od sunca.

Kako liječiti opekotine od sunca? savjeti 

Sklonite se od sunca. Čim primijetite da vam se koža osjeća turobno ili izgleda pomalo ružičasto, trebali biste otići unutra ili barem ući u hladovinu.

Može proći 4-6 sati nakon nakon toga dok se simptomi sunčanja ne pojave. Međutim, ako se sklonite od sunce odmah, možda ćete moći izbjeći jače opekline.

Pijte vodu. Čim primijetite simptome opeklina od sunca, počnite piti vodu da biste rehidrirali kožu.

Sunčane opekotine mogu uzrokovati dehidraciju i mogu dovesti do vazodilatacije, procesa koji može izazvati brzu dehidraciju i umor.

Prskajte hladnom vodom po licu. Ako se lice osjeća vruće od sunčanja, možete ga ohladiti periodičnim prskanjem hladnom vodom, a zatim ga lagano osušiti mekim peškirom.

Na čelo možete staviti i hladnu, mokru krpu ili je držati na obrazima.

Nanesite aloe ili hidratantnu kremu na lice. Ne koristite ovlaživače koji sadrže naftu, benzokain ili lidokain.

Umjesto toga, koristite čistu aloe veru ili hidratantnu kremu koja sadrži soju ili aloe veru.

Ako se vaša koža osjeća posebno razdraženo ili natečeno, možete koristiti i steroidnu kremu za vanjsku upotrebu (1% hidrokortizon krema). Pažljivo pročitajte i slijedite upute o bilo kojem lijeku bez recepta koji koristite.

Pogledajte opekotine

Pregledajte svoju kožu. Jednom kada učinci sunčanice postanu uočljivi, pažljivo pogledajte svoju kožu da biste provjerili ozbiljnost opekotina od sunčanja.

Ako osjetite mučninu, peckanje, probleme sa vidom, plikove na velikom dijelu tijela ili povišenu tjelesnu temperaturu, potražite medicinsku pomoć što je prije moguće.

Ostanite hidrirani. Pijte puno vode da biste rehidrirali kožu nakon sunčanja. Sunčane opekline mogu uzrokovati dehidraciju, što može dovesti do glavobolje i umora.

Voda vam može pomoći da ostanete hidrirani, dok sportski napici mogu pomoći nadopuniti izgubljene elektrolite.

Mažite kožu često. Nakon sunčanja, kožu ćete morati često hidratizirati. Ne koristite ovlaživače koji sadrže naftu, benzokain ili lidokain.

Umjesto toga, koristite čistu aloe veru ili hidratantnu kremu koja sadrži soju ili aloe veru. Ako se vaša koža osjeća posebno razdraženo ili natečeno, možete koristiti i steroidnu kremu bez recepta (1% hidrokortizon krema).

Kako spriječiti opekotine od sunca?

Izbjegavajte sunce

Izbjegavajte sunce sve dok simptomi opekotina od sunca ne prestanu. Ako morate provoditi vrijeme vani, obavezno nosite zaštitnu kremu od SPF 30 ili 50 i iskoristite sve sjenovite prostore koje možete pronaći.

Isprobajte kućni lijek. Postoji puno različitih predmeta u domaćinstvu koje možete koristiti za prirodno liječenje.

Isprobajte jedan od ovih lijekova da nadopunite ostale tehnike njege opekotina od sunčanja:

Na lice nakapajte mlaki čaj od mente ili kamilice. Skuhajte šolju čaja od kamilice i ostavite da se ohladi do sobne temperature.

Umočite pamučne kuglice u čaj od kamilice i namažite je čajem na lice.

Napravite mliječni oblog. Namočite malo gaze ili krpe u hladnom mlijeku i istisnite je. Nanesite krpu na lice.

Mlijeko će stvoriti zaštitni sloj na vašoj koži koji će pomoći da se koža ohladi i ozdravi.

Napravite masku od krastavca. To će vam pomoći da raspršite toplinu u vašoj koži.

kako spriječiti opekotine od sunca?
Kako spriječiti opekotine od sunca?

Krema za sunčanje je obavezna

Koristite kremu za sunčanje svaki dan. Zaštitite svoje lice i ostatak izložene kože uvijek dok ste vani.

Nanesite kremu za sunčanje najmanje 15 minuta prije izlaganja i ponovo nanesite jednom svakih 90 minuta. Ako ćete se kupati ili znojiti, koristite vodootpornu kremu za sunčanje.

Nosite šešir dok ste vani. Šešir sa širokim obodom pomoći će vam da zaštitite vaše vlasište, uši i vrat od opekotina od sunca.

opekotine od sunca
Kako spriječiti opekotine od sunca?

Nosite sunčane naočale. Sunčane naočale sa UV zaštitnim svojstvima pomoći će u sprečavanju oštećenja od sunca oko očiju.

Ne zaboravite na usne! Usne se također mogu opeći od sunca, zato uvijek nosite balzam za usne.

Ne vjerujte samo suncobranu da zaštitite svoju kožu. Iako suncobran može pomoći smanjiti direktno izlaganje suncu, pijesak odbija sunčevu svjetlost prema vašoj koži, tako da je važno koristiti kremu za sunčanje, čak i ako se nalazite ispod suncobrana.

Preporučujemo da pročitate:

Objavi oglas za posao

Možda vas zanima

Drugi upravo čitaju