Pravilno održavanje nakita koji će vam pomoći da očuvate vaše komade nakita.

Jeste li znali da je pravilno održavanje nakita vrlo važno? Vrlo je uobičajeno da nakit nakon nekog vremena izgubi sjaj koji je imao kada ste ga kupili. 

Na promjenu izvornog izgleda nakita utječe stalno nošenje, ali i izloženost vanjskim utjecajima.

U kontaktu s vodom, suncem ili kozmetičkim sredstvima zlato pruža najveći otpor, srebro je podložno patiniranju, a bižuterija i modni nakit najviše oštećuju.

Redovito i pravilno održavanje i čišćenje nakita je jedino rješenje za očuvanje njegove kvalitete, sjaja i ljepote.

Ne morate biti draguljar da biste sami održavali svoj nakit kod kuće. Primijenite korisne savjete iz sljedećeg teksta i ne dopustite da vam omiljeni komadi nakita ostanu zaboravljeni u ladicama.

Pravilno održavanje nakita

Soda bikarbona i pasta za zube

Ovaj trik nije novost jer se od pamtivijeka u mnogim kućanstvima nakit čisti sodom bikarbonom ili pastom za zube.

Postupak je vrlo jednostavan. Potrebno je otopiti 10 grama (jedna vrećica) sode bikarbone u čaši mlake vode.

Nakit namočite i ostavite da stoji petnaestak minuta, a zatim ga obrišite suhom krpom.

Usprkos oralna higijena, pastu za zube možete koristiti i za čišćenje nakita. Nanesite ga na tufer ili mekanu četku i utrljajte, zatim isperite i osušite nakit.

Možete koristiti ovu metodu za čišćenje zlata i srebra, ali bez bižuterije, dragog kamenja i bisera.

Također je važno napomenuti da se ova tradicionalna metoda čišćenja ne preporučuje uvijek.

Vjerovali ili ne, čišćenjem nakita ujedno ga oštećujete jer se dio elementarnog zlata/srebra skida sa površine samog nakita.

pravilno održavanje nakita
Pravilno održavanje nakita

Čišćenje srebra destiliranom vodom

Jedan od najboljih načina da srebrni nakit očistite od prljavštine i vratite mu nekadašnji sjaj je da ga prokuhate u destiliranoj vodi.

Potrebno je otopiti 40 grama sode bikarbone u 100 ml destilirane vode. Srebro obavezno zamotajte u aluminijsku foliju i tek onda stavite u lonac da se kuha 5 minuta. Na kraju obrišite nakit suhom krpom.

Ako se pitate može li se srebro na taj način oštetiti, odgovor je – ne. Čak će vam i prodavači nakita reći ovaj trik.

Svejedno radi li se o jeftinijem ili skupljem srebru, dječjem nakitu, ženskom nakitu ili npr. u smislu muškog srebra, visoke kvalitete i jedinstvenog dizajna (Izrazito srebro npr.), čuvajte i brinite se o svojim dragocjenostima.

pravilno održavanje nakita
Savjeti za pravilno održavanje nakita

Pravilno održavanje bisera

biseri vrijede i za najosjetljiviji nakit i zato njihovu održavanju treba posvetiti najviše pažnje.

Prethodno navedene metode održavanja ne smijete primjenjivati ​​na ovu vrstu nakita jer ih možete potpuno oštetiti.

Bisere je najbolje čistiti suhom krpom i obavezno nakon svakog nošenja. Povremeno ih možete prebrisati vlažnom krpom jer je za njihov sjaj potrebna hidratacija.

Ovakav nakit nikako ne smijete čuvati u kutiji s drugim nakitom, glačati ga na visokoj temperaturi i ostavljati u kutiji predugo.

Održavanje nakita

Nakit od bižuterije najbrže mijenja boju, sjaj i teksturu. Prije svega, bižuterija ne podnosi vlagu, stoga je nemojte čistiti mokrim krpama, alkoholom ili kemijskim sredstvima.

Dovoljno ga je samo prebrisati suhom krpom. Kako je podložan ogrebotinama i ispadanju, odnosno skidanju cirkona, najbolje je nakit staviti u kutiju odmah nakon nošenja (odvojeno od zlata i srebra).

Kako određeni komad nakita ne bi potamnio ili postao zelenkast, s vremena na vrijeme nalakirajte nakit bezbojnim lakom za nokte u tankom sloju.

Ovaj trik pomoći će vam kao zaštitni sloj i spriječiti otpadanje cirkona i šljokica.

Redovito čistite nakit na rukama i prstima

Složit ćemo se da je prsten ili narukvica najljepši ukras na ruci. Ipak, fizičkim i kemijskim utjecajima najviše je izložen nakit koji nosimo na rukama i prstima.

Osim što ga je potrebno redovito čistiti, ne bi ga bilo loše skinuti kad god ste u prilici, pogotovo kada radite prljave i teške fizičke poslove.

Pravilno održavanje nakita uključuje odvojeno sortiranje

Gotovo svaka dama ima barem jednu kutiju u kojoj čuva sav svoj nakit. To je vjerojatno najpraktičniji način da zadržite dragocjenosti koje imate i uvijek vam budu pri ruci.

No, ne preporučuje se njihovo miješanje jer različiti komadi nakita u zajedničkom kontaktu mijenjaju svoju boju i kvalitetu.

Nakon nošenja razvrstajte nakit tako da ga spremite u originalne kutije ili prozirne vrećice ako ste ih zadržali.

Iz istog razloga pokušajte davati darove nakit na poklon morate to učiniti u originalnom pakiranju.

Što se tiče čuvanja bisera, uvijek ih držite u kutiji i na nekom mekanom materijalu. Koristite istu metodu za sve osjetljive komade nakita.

Nosite nakit nakon kozmetike i parfema

Većina ljudi ima naviku, da kada se brinu o opremiti, stavite nakit, a tek onda nanesite kozmetiku i parfem.

Ovo je potpuno loša praksa, za koju niste ni svjesni koliko šteti nakitu. Prvo se nanose kozmetički preparati (losioni, ulja za tijelo, kreme…), a nakon što ih koža upije, oblači se odjeća, nanosi se parfem i na kraju se stavlja nakit.

Preporuka za još članaka:

Možda vas zanima

Drugi upravo čitaju