Ideje za renoviranje prostora: kako da uštedite?

Obnova dotrajalih prostora proces je koji nažalost često zahtijeva veća financijska ulaganja.

Međutim, prije nego što krenete u proces potrebno je napraviti plan sa željenim promjenama prema trenutnim potrebama.

Renoviranje prostora svakako je složen proces. To može biti vrlo stresno jer brinete o iznenadnim promjenama u planovima, kao i o troškovima.

Zato je važno svom projektu transformacije pristupiti promišljeno i pažljivo organizirati sve potrebne korake.

Ideje za renoviranje prostora: kako da uštedite?

Radovi na adaptaciji koje ćete uključiti u svoj projekt ovisi o vašim potrebama, odnosno odredit ćete ih prema osobnim prioritetima.

U nastavku teksta pronađite naše prijedloge za adaptaciju prostora, kao i savjete na što je važno obratiti pozornost kako biste uštedjeli prilikom izvođenja navedenih radova.

Postavljanje i popravak podnih obloga

Podopolagačke radove potrebno je detaljno planirati kako bi se postigao željeni učinak. Ovisno o vrsti podne obloge, niz mogućih trikova za „štedljiva“ obnova.

Parket – kvaliteta drvenog poda jamstvo je njegove dugovječnosti

Budući da se radi o investiciji koja će vas služiti desetljećima, važno je raspitati se o materijalima i tehnikama postavljanja i popravka parketa.

Vaš je izbor hoćete li se sami odlučiti za taj posao ili ne parketarstvo Beograd kao tržište ima širok izbor različitih materijala, a više o vrstama tehnika ugradnje i njihovim prednostima možete pročitati na internetu.

ideje za renoviranje prostora: kako da uštedite?
Ideje za renoviranje prostora: kako da uštedite?

Keramičke pločice – završna obrada ponekad je sasvim dovoljna

Najpovoljniji način renoviranja poda od keramičkih pločica je bojanje. Bojenje keramičkih pločica možete to učiniti i sami, u samo jednom danu, slijedeći savjete koje možete pronaći na internetu.

Ukoliko se ipak odlučite za potpunu adaptaciju i postavljanje novih keramičkih pločica u svoj prostor, raznolikost dezena lako će vam privući pozornost pri odabiru pločica.

Držite fokus na kvaliteti, odnosno otpornosti materijala. Odluku, koju vam može biti teško donijeti, najlakše ćete donijeti ako prvo odaberete materijal samih pločica, a tek onda oblik i boju.

Bojenje zidova i stropova

Promjena boje zidova soba također može najdrastičnije promijeniti izgled vašeg prostora.

Svijetle boje učinit će prostor prozračnim, dok eksperimentiranje sa živim bojama daje prostoru moderan karakter.

selidbe-kanta-renovacija
Ideje za renoviranje prostora: kako da uštedite?

No, ličilački radovi ne samo da uljepšavaju prostor, već imaju i zaštitnu ulogu. Zato je korišteni materijal vrlo bitna komponenta na kojoj se, radi dugotrajnosti radova, ne smije štedjeti.

Cijena slikanja ovisi upravo o izboru materijala, kao i izboru majstora.

Restauracija starog namještaja

Ukoliko želite osvježiti izgled prostora bez kupovine novog namještaja, predlažemo da krenete u akciju restauracije namještaja.

Najprije razmislite o mogućnosti osvježavanja namještaja duboko čišćenjea potom i dodavanjem ukrasnog tekstila.

Ako želite trajniju promjenu, mnogi ideje za bojanje i presvlačenje namještaja možete pronaći na internetu pa odaberite onu koja vam se najviše sviđa.

Ne morate brinuti o dodatnom trošenju na poseban alat, jer će vam vjerojatno trebati samo onaj koji već posjedujete.

Slično kao i u navedenim segmentima adaptacije prostora, i ovdje materijal koji ćete koristiti ima presudnu ulogu u formiranju cijene.

Renoviranje prostora – Kako uštedjeti prilikom renoviranja prostora?

Renoviranje prostora, ovisno o željama i potrebama, može zahtijevati velika novčana sredstva.

Kako biste kroz renoviranje prošli sa što manje neizvjesnosti, važno je prije početka odrediti kolikim proračunom točno raspolažete.

Nažalost, ma o kakvim se renovacijama radilo, renoviranje prostora vjerojatno neće biti proces koji će lagano “teći”.

Zato je potrebno odrediti postotak ukupnog proračuna koji će biti rezerviran za neplanirane troškove.

Nakon što postavite proračun – nemojte dopustiti da vas odluke “ponesu” tijekom procesa, ali držite se smjernica koje ste osmislili na samom početku. Tako ćete prvo osigurati da adaptaciju izvedete do kraja kako ste zamislili.

Iako je svakako ugodnije posao prepustiti majstorima, uz bezbroj savjeta dostupnih na internetu, vjerojatno ćete korake koji inače nisu komplicirani napraviti sami.

ideje za renoviranje prostora: kako da uštedite?
Ideje za renoviranje prostora: kako da uštedite?

Ukoliko ipak odlučite posao prepustiti profesionalcima, odaberite pouzdanog majstora koji će posao obaviti točno prema dogovoru koji ste s njim prethodno postigli.

Tako ćete znatno smanjiti mogućnost dodatnih troškova. Također, kao što smo već naveli, materijali igraju važnu ulogu u formiranju cijene, pa možete uštedjeti ako se upustite u samostalnu nabavu materijala. Posebno je važno da se provjere distributeri i proizvođači istih.

Zasigurno ćete potrošiti dosta vremena na renoviranje, stoga ne zaboravite dizajn interijera može biti prije svega zabavno i kreativno.

Budite strpljivi i držite se razloga zašto ste se uopće upustili u ovaj proces i ideje da na kraju obnovljeni prostor bude baš po vašem ukusu. Sretno!

Preporučujemo da pročitate:

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 5 / 5. Brojanje glasova: 13

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Možda vas zanima

Drugi upravo čitaju