back to top

Kako pretvoriti PDF u WORD (.pdf u .doc ili docx)

PDF je vrlo popularan format dokumenata i gotovo da nema korisnika Interneta koji se s njime ne susreće u svakodnevnom radu.

Posebno je popularan u poslovnom svijetu. U njega se mogu smjestiti važni dokumenti, slike, projekti, nacrti i sl.

Dobar je za puno toga osim za editiranje, ako želite nešto promijeniti u dokumentu, nećete uspjeti. Onda kako pretvoriti PDF u WORD dokument?

Ne možete promijeniti ništa u izvornom obliku ili bez specijaliziranog softvera. Kako na najlakši mogući način pretvoriti PDF u Word i tako napraviti dokument u kojem možete mijenjati sadržaj pogledajte u nastavku.

Kako pretvoriti PDF u WORD

Što je PDF dokument?

Bez obzira koliko dugo koristite internet, vjerojatno ste se nekoliko puta susreli s PDF formatom dokumenta (Portable Document Format).

Ovaj format se koristi od 1993. godine, a kreirala ga je poznata tvrtka Adobe sustavi.

Za pregled dokumenata u PDF formatu potrebno je Adobe Acrobat Reader koji je jednostavno i potpuno besplatan za preuzimanje na internetu.

PDF dokumenti se često koriste kada se dokumenti distribuiraju na način da ih sve strane mogu vidjeti u isto vrijeme.

Budući da su dizajnirani na ovaj način, može ih biti prilično teško uređivati. 

PDF format se smatra univerzalnim, a ponajviše iz razloga što se ovakva vrsta dokumenta lako i jednostavno može prenijeti s jednog uređaja na drugi, te što je najvažnije da prijenos ne uzrokuje nikakve promjene kada je u pitanju izvorni izgled i sadržaj.

Zbog specifičnosti formata, PDF dokumenti se koriste u poslovnoj komunikaciji, gdje je omogućena funkcija elektroničkog potpisa dokumenta.

O tome kako potpisati pdf dokument govorili smo u ranijim tekstovima.

Kako pretvoriti PDF u WORD pomoću programa Acrobat

Ako želite pretvoriti svoj PDF u Word dokument kako biste lakše mijenjali tekst, morate imati punu verziju programa Acrobat DC ili Acrobat Reader DC.

Adobe Acrobat DC i Acrobat Reader DC nude jednostavan način pretvaranja PDF datoteka u Word dokumente. Ali loša vijest je da nije besplatno.

Ako imate ili odlučite kupiti punu verziju ovih programa jer je korištenje programa Acrobat najpouzdaniji način pretvaranja vaših PDF-ova u Wordove dokumente, evo kratkog vodiča.

Prvo otvorite PDF u programu Acrobat. U glavnom izborniku kliknite na File a zatim dalje “Spremi kao ostalo”, zatim odaberite “Word Document” ili “Word 97-2003 Document” nakon čega se PDF pretvara u željeni format.

Evo kratkog video vodiča koji će vam pomoći da lakše prođete kroz ovaj postupak:

Pretvorite PDF u Word dokument pomoću Google dokumenata

Ukoliko imate Gmail adresu (račun), otvorit će vam se novi svijet usluga (aplikacija) za koje niste ni sanjali da postoje, a koje vam Google pruža potpuno besplatno.

Uz malo truda mogu vam biti više nego korisni u svakodnevnom radu. Jedna takva aplikacija krije se u Google dokumentima, pružaju još jedan siguran i pouzdan način pretvaranja PDF-a u Word.

To je proces u dva koraka u kojem prvo učitavate datoteku u Google drive, a zatim ga vrlo jednostavno pretvoriti u Word dokument.

Vrlo je vjerojatno da ćete izgubiti dio formatiranja tijekom ovog procesa, ali rezultat će sigurno biti vrlo točan.

kako pretvoriti pdf u word
Kako pretvoriti PDF u WORD

Otvori Google drive, a zatim pritisnite gumb “Novo”. Kliknite na “File upload” i zatim pronađite željeni dokument na svom računalu.

Kada kliknete “Otvori”, dokument koji ste odabrali prenijet će se na Google disk. Nakon toga jednostavno otvorite dokument pomoću opcije Google Docs (desni klik na datoteku – Otvori pomoću – Google dokumenata).

U sljedećem koraku, kada se dokument otvori u aplikaciji Google Docs, preostaje preuzeti dokument u .docx formatu (Datoteka – Preuzimanje – Word dokument (.docx)).

Evo kratkog video vodiča koji će vam pomoći da lakše prođete kroz ovaj postupak.

Pretvorite online PDF u Word

Želeći odgovoriti na potražnju i olakšati proces pretvaranja datoteka iz jedne u drugu, mnoge web stranice osmislile su svoja aplikativna rješenja koja posao mogu obaviti gotovo savršeno, barem kada su u pitanju PDF dokumenti kojih više nema složeno oblikovanje.

Dovoljno je ukucati frazu u Google tražilici “pdf u riječ” i dobit ćete desetke stranica na kojima možete pretvoriti PDF dokumente u Word potpuno besplatno.

Proces konverzije svodi se na učitavanje datoteke (Odaberite datoteku ili Učitaj datoteku), a nakon toga samo trebate odabrati u koju vrstu formata želite pretvoriti.

Obrasci su izuzetno jednostavni i brzi. Kada je pretvorba dovršena, dobit ćete opciju za Preuzmite pretvorenu datoteku kojim nakon što ga preuzmete možete manipulirati kako želite i trebate.

Svaki od ovih online PDF pretvarača može sasvim solidno obaviti posao za koje je namijenjen. Nadamo se da smo vam pomogli.

Ako i vi znate dobar način pretvaranja PDF datoteka u WORD, slobodno ga podijelite s nama.

Preporučujemo da pročitate:

Objavi oglas za posao

Možda vas zanima

Drugi upravo čitaju