back to top

Kako brže tipkati na tipkovnici (tipkanje na slijepo)


U eri modernih tehnologija i modernog poslovanja brzina unosa podataka u računalo doista igra važnu ulogu.

Kako brže tipkati na tipkovnici? Većina ljudi koristi samo nekoliko prstiju za tipkanje po tipkovnici.

Profesionalni daktilografi, te osobe koje su savladale tzv slijepo tipkanje, koriste svih deset prstiju, ne moraju gledati u tipkovnicu već u monitor i tekst koji upisuju.

Osim brzine ispisa, slijepo tipkanje također ima prednost bolje kontrole pogrešaka.

To jednostavno znači da dok tipkate po tipkovnici neprestano provjeravate ispravnost unesenog teksta na ekranu.

Na taj način značajno se smanjuje mogućnost tehničkih grešaka.

Kada govorimo o slijepom tipkanju, govorimo o ideji da svaki prst ima svoje područje na tipkovnici. Zahvaljujući ovoj činjenici možete tipkati bez gledanja.

Redovitim vježbanjem prsti će naučiti položaj tipki kroz tzv mišićna memorija. Uvođenje zdravih životnih navika vrlo je važno za svakoga od nas, zato je važno prije nastavka teksta uvesti naviku pravilnog držanja.

Kako brže tipkati na tipkovnici

Kako brže tipkati na tipkovnici savjeti

Držanje tijela tijekom tipkanja

Držanje ima vrlo važnu ulogu u svakodnevnom radu. Pravilno držanje i pravilni položaji ruku, kralježnice i vrata izbjeći ćete mnoge zdravstvene probleme.

Ako se pridržavate ovdje navedenih pravila, zaštitit ćete svoje zdravlje i izbjeći deformitete koji s njim dolaze dugotrajni rad za računalom u nepravilnom položaju:

  • sjedite ravno i ne zaboravite držati leđa ravno, ovo se odnosi i na vrat;
  • kada koristite tipkovnicu, držite laktove savijene pod pravim kutom;
  • udaljenost između očiju i ekrana trebala bi biti od 45 do 70 cm;
  • ramena opuštena, mišići ramena, ruku i zapešća u položaju najmanjeg mogućeg naprezanja;
  • noge savijene pod kutom od 90 do 110 stupnjeva;
  • stopala moraju biti ravno na podu.

Naravno, mi nismo roboti da bismo cijeli dan bili nepokretni u jednom te istom položaju, ali bismo barem većinu radnog vremena trebali provoditi poštujući ova osnovna pravila.

kako brže tipkati na tipkovnici
Kako brže tipkati na tipkovnici

Raspored slova na tipkovnici

Danas se najčešće susrećemo s tipkovnicama s QWERTY ili QWERTZ rasporedom tipki.

Ovakav raspored osmišljen je davno, još u doba mehaničkih pisaćih strojeva. Kod njih se događalo da se pri brzom tipkanju zapetljaju nizovi sa slovima.

Dizajneri mehaničkih pisaćih strojeva osmislili su izgled s idejom da slova koja se često koriste zajedno trebaju biti fizički razmaknuta na tipkovnici kako bi se riješio problem zapetljanih žica.

Raspored koji se još uvijek koristi na modernim uređajima posljedica je već usvojenog QWERTY rasporeda i nedostatka želje za usvajanjem novog i bržeg sustava (primjerice, Dvorak raspored).

Dvorak tipkovnica

Tipkovnica koju je razvio 1930 dr. August Dvorak zabilježila je brže i točnije tipkanje jer je u ovom sustavu drastično povećan broj riječi koje se mogu upisati pomoću glavnog reda tipki gdje su prsti u svom prirodnom položaju.

Dvorak tipkovnica imao je svoje sljedbenike, ali nikad u tolikoj mjeri da bi ugrozio dominaciju poznatog QWERTY rasporeda.

Početni položaj prstiju

Što se tiče slijepog tipkanja, postoje neka pravila, a osnovno je da svaki prst ima određeni broj tipki za koje je odgovoran, osim za palčeve, zaduženi su samo za prostor (SPACE). Sva slova na tipkovnici raspoređena su u tri reda.

osnovni stav - slijepo tipkanje

Početni (osnovni) položaj prstiju na tipkovnici su slova ASDF za lijevu ruku i JKL za desnosve ove tipke su u srednjem redu.

Slova F i J su posebno prilagođene tipke i može se pronaći bez gledanja. Naime ove tipke na kojima se obično nalaze kažiprsti lijeve i desne ruke u osnovnom položaju na sebi imaju uzdignute linije, pa ih je lako pronaći dodirom.

Brojevi se nalaze iznad slova i za njih ne postoji jasno definirana shema tipkanja.

Raspored tipkovnice za slijepo tipkanje

Tipkovnica u boji na priloženoj slici pomoći će vam da shvatite koji prst treba pritisnuti koju tipku.

Pritisnite tipke samo prstima za koje su namijenjene. Uvijek se vratite u početni položaj prstiju “ASDF – JKL;”.

shema tipki za slijepo tipkanje

Dok tipkate, zamislite položaj simbola na tipkovnici. Uspostavite i održavajte ritam dok tipkate.

Pritisci tipki trebali bi dolaziti u jednakim intervalima. Koristite lijevi ili desni palac, ovisno o tome što vam je zgodnije kada pritisnete razmaknicu.

Ova se metoda u početku može činiti nespretnom, ali nemojte odustati, s vremenom ćete se naviknuti i shvatiti kako tipkati brzo, jednostavno i praktično.

Pokret prstiju

Nemojte gledati u tipkovnicu dok tipkate. Samo klizite prstima dok ne prestane pronađite oznake na tipkama F i J u tzv početni položaj.

Ograničite kretanje prsta samo na ono što je potrebno za pritisak određene tipke. Držite ruke i prste blizu početnog položaja. To poboljšava brzinu tipkanja i smanjuje stres na rukama.

Brzina tipkanja

Nemojte žuriti da stignete na brzinu kada ste tek počeli tipkati na slijepo. Ubrzajte samo kada vam prsti iz navike pritisnu prave tipke.

Dajte si dovoljno vremena i ne žurite kako biste izbjegli pogreške. Brzina će se povećati kroz praksu.

Vještina slijepog tipkanja ne može se steći na prečac, potrebno je mnogo vježbe i strpljenja za takav pothvat.

Ako odlučite ustrajati do kraja, nećete požaliti. Procjenjuje se da svatko može svladati ovu vještinu uz nekoliko mjeseci vježbe.

Postoje i programi koji vam mogu pomoći, ali tu nema puno prečaca, samo treba vježbati svaki dan i rezultat će biti vrlo brzo vidljiv.

Preporuka:

Objavi oglas za posao

Možda vas zanima

Drugi upravo čitaju