back to top

Kako potpisati PDF dokument elektroničkim potpisom

U eri digitalnog poslovanja sve više gubimo dodir s klasičnim načinima poslovanja. Suvremene tvrtke sve više posluju vrlo uspješno, a imaju samo elektroničku komunikaciju i dopisivanje sa svojim suradnicima i partnerima.

Da bi ovo uspješno funkcioniralo, svaki od sudionika u ovom poslovnom modelu mora posjedovati Elektronički potpis. Dokumenti koji se ovom prilikom potpisuju uglavnom su u PDF formatu. Postavlja se pitanje kako elektronički potpisati pdf dokument?

Što je elektronički potpis?

Za početak, moramo vam pobliže objasniti pojam elektronički potpis, kako biste znali kako funkcionira elektroničko potpisivanje PDF-a ili bilo kojeg drugog dokumenta koji ima tu mogućnost.

Elektronički potpis je skup podataka u digitalnom obliku pomoću kojih je moguće jasno identificirati potpisnika, ali i autentičnost potpisanog elektroničkog dokumenta.

Osim razlike u načinu i vrsti potpisivanja, nema razlike između vlastoručnog potpisa u standardnom poslovanju i elektroničkog potpisa koji se koristi u elektroničkom poslovanju.

Jedna od prednosti elektroničkog potpisivanja je dodatna mogućnost da elektronički certifikat štiti integritet elektronički potpisanog dokumenta.

Omogućeno nam je zaključivanje digitalnim potpisom identifikacija svih sudionika u komunikaciji i cjelovitost podataka.

Kvalificirani elektronički certifikat izdaje se na pametnoj kartici s kojom se dobiva PIN (postupak korištenja kartice i PIN-a uglavnom je već svima poznat, primjer je bankovna kartica i njezino korištenje na bankomatu), iako može se izdati i u obliku drugog medija, npr na primjer USB.

Preduvjeti za digitalno potpisivanje pdf dokumenata

Jedan od preduvjeta za digitalno potpisivanje dokumenata je posjedovanje kvalificiranog elektroničkog certifikata (za pravne i fizičke osobe). Najlakši i najjeftiniji način da dobijete kvalificirani elektronički certifikat je da odete u policijsku postaju i podnesete zahtjev.

Zahtjev za izdavanje kvalificiranog certifikata za elektronički potpis podnosi se u nadležnoj policijskoj postaji, prema mjestu prebivališta. U slučaju gubitka lozinke, odnosno PIN-a za osobnu iskaznicu, potrebno je istu dostaviti Zahtjevi za izdavanje potvrde zatražiti deblokadu osobne iskaznice.

Ostali preduvjeti

  • Računalo
  • pametna kartica s kvalificiranim elektroničkim certifikatom;
  • čitač pametnih kartica
  • Instaliran Adobe Reader (besplatan softver)

Svako u Srbiji može izdati Kvalificirani elektronski certifikat

Kvalificirani elektronički certifikat mogu izdati sva ovlaštena certifikacijska tijela u Republici Srbiji.

  1. Sertifikaciono telo MUP-a – http://ca.mup.gov.rs/
  2. Sertifikaciono telo JP Pošta Srbije – http://www.ca.posta.rs
  3. Sertifikaciono telo Privredna komora Srbije – http://www.pks.rs
  4. Sertifikaciono telo HALCOM http://www.halcom.rs/rs/
  5. Certifikacijsko tijelo eSmart Systems http://qca.e-smartsys.com/

Svako od ovih certifikacijskih tijela objavilo je detaljne upute i potrebne korake za uspješnu instalaciju potrebnog softvera na svojoj službenoj web stranici.

Kako ispravno elektronički potpisati dokument

Ovaj put nećemo ulaziti u detalje instalacije kvalificiranog elektroničkog certifikata jer je to jedan od preduvjeta o kojem se najviše pisalo. Na stranicama certifikacijskih tijela možete pronaći sve potrebne programe, instalirati ih prema vrlo dobrim i detaljnim uputama. A ako ne možete shvatiti, uvijek možete pitati Google, postaviti jednostavno pitanje, npr. ““Kako instalirati MUP certifikat” i dobit ćete puno članaka koji detaljno objašnjavaju kako, na koji način instalirati i kako riješiti eventualne probleme tijekom instalacije.

U trenutku potpisivanja dokumenta osnovni uvjet je digitalni certifikat povezan s računalom pomoću čitača pametnih kartica.

Postoji jedna uputa MUP-a koja bi vam mogla koristiti

Upute za elektroničko potpisivanje dokumenata Adobe Reader XI

Uglavnom, trebate otvoriti pdf dokument koji želite digitalno potpisati i slijediti upute korak po korak u nastavku:

Prvi korak

Za početak pronađite i odaberite opciju Alati, zatim kliknite na ikonu Certifikati kao na slici:

Još jedan korak

Otvara se dokument koji treba potpisati i pojavljuju se 3 ikone u gornjem dijelu dokumenta: Digitalno potpišite, označite vremenom i potvrdite sve potpise

kako potpisati pdf dokument

Treći korak

Odaberite ikonu Digitalni potpis a zatim pomoću miša nacrtajte pravokutnik u dokumentu. Mjesto gdje ste nacrtali pravokutnik bit će mjesto gdje će se digitalni potpis pojaviti u konačnom dokumentu (kada završite proceduru digitalnog potpisa). Možete označiti pravokutnik u odjeljku kako želite. Većina ljudi doslovno bira mjesto na koje će staviti svoj vlastoručni potpis, a vi možete odabrati neki drugi dio dokumenta. Mjesto elektroničkog potpisa ne igra nikakvu ulogu osim vizualne.

Četvrti korak

U četvrtom koraku otvara se prozor s podacima i odabire se (popunjava) radio gumb koji se nalazi ispred vašeg imena.

Bilješka: Ako je netko prije vas (netko od vaših kolega) koristio kvalificirani digitalni certifikat, sustav će zapamtiti njegove podatke, te će u tom slučaju biti popis svih imena (njihovih certifikata) koji su koristili opciju rada s kvalificiranim digitalnim certifikatom pod tvojim imenom. Već i jednostavno očitavanje osobne iskaznice pomoću aplikacije Čelik pamti podatke potpisane za potvrdu.

Nakon toga odabirom polja Nastaviti pojavljuje se novi prozor s gumbom ZNAK.

Peti korak

Kada pritisnete tipku ZNAK a sustav traži da pdf dokument spremite pod odgovarajućim imenom. Što znači da stari dokument ostaje netaknut, a formira se njegova potpisana verzija. Nakon potvrde otvara se novi prozor Unesite PIN gdje vas sustav prepoznaje i gdje je potrebno unijeti svoj PIN, (kod koji ste dobili prilikom preuzimanja kvalificiranog digitalnog certifikata od certifikacijskog tijela).

Vaš dokument je konačno digitalno potpisan i potpis se nalazi u dijelu dokumenta koji ste označili pravokutnikom.

kakolako.info

Preporučujemo:

Kako promijeniti lozinku za gmail račun

Kako zaraditi kao student

Objavi oglas za posao

Možda vas zanima

Drugi upravo čitaju